Slunečník bychom ale měli vnímat nejen jako ochranu před přílišným slunečním zářením, ale i jako výrazný prvek, který může mnohé vylepšit, ovšem i pokazit. Jako dodává ženě šmrnc stylová kabelka a muži správně vybraná kravata, dodávají látkové doplňky a vhodně vybraný slunečník venkovnímu posezení, zátiší na terase nebo zahradě na přitažlivosti.

Na trhu se nám nabízí nepřeberná řada od exkluzivních po méně exkluzivní modely, široký výběr velikostí, střihů i barev – od přírodní, zlaté a zelené až po tmavě modrou, průzračně modrou nebo citrónově žlutou a další barvy. Při jeho výběru tedy budeme mít na paměti, že slunečník má primárně chránit před ostrými slunečními paprsky. Z toho důvodu by měla být u něj samozřejmostí spolehlivá mechanika, prvotřídní zpracování a kvalitní materiály odolávající UV záření a rozmarům počasí. A pozor, v těchto bodech u slunečníku existují obrovské rozdíly, a proto vybíráme důkladně. Jen slunečníky se spolehlivou mechanikou a z kvalitní textilie poskytnou optimální ochranu, budou se snadno ovládat a v neposlední řadě i vhodně doplní zahradní posezení, kterému dodá příjemnou intimitu a vytvoří pocit soukromí.

Jak na výběr slunečníku? Detaily jsou důležité

Není slunečník jako slunečník. Vytříbená kombinace designových detailů má hlavní zásluhu na tom, že i laik rozezná originální, luxusní slunečník od obyčejného. O výsledku rozhodují také střih látky, tvar a hloubka výkroje, počet segmentů (čím více segmentů, tím kulatější tvar) i designové provedení úchytné tyče. Barvy, ve kterých je slunečník proveden, by měly být odolné vůči slunečnímu záření i praní, rozhodně by se neměly „šisovat“.

Pro menší stoly se hodí slunečníky o průměru 188 cm, pro velké rodinné posezení uvítáte největší průměr 340 cm.

Variabilita a jednoduchost - v tom je síla

Slunečníky musí stínit, a aby mohly stínit, musí mít velkou stínicí plochu. Proto je potřeba před nákupem vyzkoušet, jak se vám s ním bude manipulovat. Abyste po nákupu nezjistili, že s ním nepohnete ani při největší snaze.

Existují dvě nejčastější varianty vypnutí slunečníku: klička a push-up systém. Push-up systém je již standardní výbavou uživatelsky přívětivých slunečníků, slunečník se díky němu velmi jednoduše roztáhne. Další výhodou slunečníků s push-up systémem je možnost rozložení slunečníku v požadované výšce.

Krček pro vyklopení slunečníku, který zacílí stín přesně tam, kde si ho přejete, je další příjemnou vychytávkou.

Plátno slunečníku by mělo být lehce odnímatelné a výrobce by měl nabízet možnost prát potah v pračce.

Jednodušší slunečníky nabízejí pouze upevnění v masivním podstavci, ty luxusnější pak lze lehce umístit na zeď, balkón, hranu stolu nebo do otvoru uprostřed stolu, do země, nebo do běžných podstavců pro slunečníky.

UV nemá šanci

Říká se, že sluníčko opaluje i ve stínu, a tohle tvrzení rozhodně není jen babská pověra. Zajímejte se tedy i o to, jakou ochranu proti UV záření poskytuje vámi vybraný slunečník. Nejkvalitnější slunečníky totiž nabízejí k letnímu posezení nejen příjemný stín, ale i spolehlivou ochranu proti škodlivému slunečnímu UV záření. V nabídce můžete najít slunečníky s faktorem až 50.

A proč kupovat slunečník na sklonku léta? Slunečným dnům ještě určitě není konec a navíc zahradní nábytek a jistě i slunečníky nyní pořídíte za příznivější ceny, než tomu bude opět na jaře.

-td-

Foto: Kettler