Podobně jako u stavby domu jsou při zakládání zahrady na prvním místě lidé a jejich potřeby ve vztahu k využití prostoru. Chceme v zahradě lenošit, skočit do bazénu, pozorovat západ slunce u zahradního jezírka nebo si užívat grilovací večery s pozvanými hosty? Zodpovězením si na tyto otázky nalezneme prvky, které zohledníme při konečném uspořádání venkovního prostoru. Pro každý z nich pak budeme hledat na pozemku vhodné místo, které bude nejlépe odpovídat jeho nárokům. A pokud bychom si náhodou nevěděli rady, můžeme využít služeb architekta.

První vize pozdějšího uspořádání zahrady by měla vznikat společně s domem. Všeobecně řečeno zde můžeme vytvořit buď otevřený prostor, nebo naopak sérii jednotlivých zákoutí rozdílných svým funkčním zaměřením. Prostor rozčleníme pomocí dřevin (živých plotů), vhodnými dřevěnými prvky, jako jsou pergoly a jiné opěrné konstrukce pro pnoucí rostliny, nebo třeba kamennými zídkami. Možností se nabízí celá řada.

Soukromí a komfort

Hlavním prvkem, který bude chránit venku naše soukromí před nevítanými zraky kolemjdoucích, je oplocení. To nemusí mít jen podobu dvoumetrové cihlové zdi. Přirozenějším řešením bude vysazení keřů nebo živého plotu, pěkně působí i dřevěný plot, případně oplocení porostlé popínavkami.

Dalším důležitým bodem je vyřešení přístupu do zahrady. Užívání zahrady je přímo spojeno s komfortem, který nabízí vnitřní vybavení domu. Venkovní terasy je tedy vhodné vybudovat v přímé návaznosti na obytný prostor - východ z kuchyně, případně obývacího pokoje. Jídla připravená v domě tak nejsnadněji přeneseme k venkovnímu stolu. Chceme-li naopak vytvořit samostatné kulinářské venkovní centrum s posezením na vzdálenějším koutě pozemku, zvolíme variantu venkovní kryté terasy, na které bude umístěný i venkovní krb či gril.

Rostliny hrají v každé zahradě zásadní úlohu. Vhodnou výsadbou můžeme udělat z prostoru doslova a do písmene zelený obývák. Je-li to možné, neměli bychom při výběru zeleně zapomenout alespoň na jeden vzrostlý strom. Stane se výrazným solitérem, v létě poskytne vítaný stín a útočiště ptákům. Pestré barvy přinesou do výsadby bohatě kvetoucí letničky, lehkou romantiku růžové záhony nebo popínavé růže. Přírodní svahy a terásky osázíme skalničkami a kdo má v oblibě čerstvé bylinky, může si z nich vysázet malý záhonek na místě blízko terasy.

Minizahrádka potřebuje fantazii

Skutečně praktická řešení a značnou dávku fantazie pak vyžaduje založení prostorově malé zahrady. Využíváme přitom mobilní zeleně - pomoci, které se dá využít i několikrát v roce a která řeší i problémy teras a balkónů, schodišť a vstupů do domu.

Pro trochu pohybu

K aktivnímu odpočinku dnes již téměř bezvýhradně patří zahradní bazén nebo přírodní jezírko. Obě varianty jsou však poměrně odborně náročné na zbudování, proto bezvýhradně pro jejich realizaci angažujeme profesionály.

Sami se naopak dokážeme vyrovnat s pořízením dětského koutku. Malý zahradní domek umístěný třeba i ve větvích starého stromu dodá dětským hrám neopakovatelné kouzlo, dřevěné průlezky a houpačky pak dostatek podnětů pro pohyb. Chybět by nemělo ani malé pískoviště nebo plocha pro míčové hry.

Technické prvky v zahradě

V obytné zahradě probíhá čilý ruch často až do pozdně večerních hodin, proto je nutností kvalitní výběr osvětlení a jeho rozmístění. Nesmíme zapomínat na to, že jednotlivé prvky osvětlení by měly ladit s celkovým stylem zahrady i domu a že jejich instalace musí také být bezpečná.

Máme-li to štěstí a naše zahrada se pyšní velkým zatravněným prostorem, nezapomeneme ani na systém automatického zavlažování. Ušetří nám spoustu práce a starostí se zaléváním nejen trávníku.

A ještě jedna připomínka na samotný závěr. Aby byly všechny kouty naší zahrady dobře a bezpečně přístupné, měli bychom vybudovat kvalitní přístupové cesty, chodníčky a pěšiny. Mohou být jen šlapákové z jednotlivých kamenů zapuštěných v travnatém terénu, štěrkem nebo pískem sypané anebo vydlážděné některým z mnoha nabízených typů venkovní dlažby. Při výběru vhodného povrchu bereme ohled nejen na materiály použité na domě i jinde v zahradě (opět z hlediska jednotnosti), ale především na praktičnost a bezpečnost. Cesta z bývalých železničních pražců může být sice velmi efektní, za deštivého počasí ale také trochu nebezpečná.

-Ing. Miroslav Gregor, Dům a zahrada 6/2006-