Zahradní schodiště obohacují prostor svým stylem, nápaditostí. V příkrém terénu jsou ale také samozřejmě nutností. Některé zahrady majitelé vybudovali na neuvěřitelně příkrém svahu, i se vším, co do zahrady patří, a to s takovou fantazií a umem, že je třeba smeknout. Někde totiž zahradu tvoří jen a pouze schody a užší či širší terasy; zahrada je v podstatě kombinací pouze těchto dvou prvků. Lze si jen představit, jak namáhavé muselo být vybudování takovýchto zahrad, které někdy vídáme třeba kolem starých vil.

Jak na to...

Některé zahradní schody kutilové zvládnou sami, na jiné přizveme zednickou partu - a ty nejnáročnější se většinou staví v rámci jednotné realizace celé zahrady. V každém případě by ale měly vždy ladit s celkovým pojetím zahrady, jsou totiž jejím nedílným a velmi viditelným prvkem. Záleží, zda pojmeme zahradu jako tradiční květinovou, nebo je navržena třeba jako orientální, vodní, klasická - tak i schodiště i pěšiny mohou být dřevěné, cihlové, kamenné, dlážděné - anebo kombinované, což je asi dnes nejčastější případ a rozhodně trend. Každá zahrada je originál a schody do ní musí prostě zapadnout.

  • Schodiště vždy musí být bezpečné a pohodlné, musí dát možnost zastavit se na něm a rozhlédnout se po zahradě.
  • Schody spojují různé úrovně zahrady. Aby cesta zahradou nebyla tak jednotvárná či namáhavá, schodiště se často přerušuje teráskami, podestami, vyhlídkami, odbočkami, nebo se jednoduše střídají schody s cestou.
  • V náročnějším terénu, u strmějšího schodiště by nemělo chybět zábradlí.
  • Kameny zdí a schodišť starých zahrad bývají pospojovány pouhým jílem. Můžeme se zde nechat inspirovat a využít v případě volněji pojaté zahrady.
  • Na odpočívadlech cihlových nebo kamenných schodišť můžeme nechat volná místa mezi cihlami či kameny a osadit je skalničkami. Schody tak doslova ožijí.
  • Vytvořme si terén pro schodiště! Naprostá rovina v zahradě nudí. Vytvarovat ji lze s pomocí spousty zeminy, která zde zbyla třeba po kopání základů domu či garáže. Vymodeluje terén a hned jsou tady svahy a kopečky a údolí, jako stvořené k výstavbě schodišť a vyhlídek.
  • Zahrada klasická vyžaduje klasické materiály. Připomíná-li naše rozlehlá zahrada anglický park, hodí se sem žula, pískovec, mramor...
  • Schodiště z opracovaných kamenů můžeme studovat třeba v historických zahradách šlechtických sídel. Inspiraci najdeme, zejména pokud jde o oblouková schodiště, ale také různé prvky, jako sloupky, balustrády, kamenné květináče či amfory obklopující schodiště.

Aby se schody nesmekaly

Na bezpečí je nutno dbát u každého materiálu použitého v exteriéru a především pak na schodiště, po nichž nechodíme pouze za letních slunečných dnů, ale musíme na ně bezpečně vystoupat, i když jsou třeba pokrytá jinovatkou či zasněžená. Nebezpečná ledovka, námraza a náledí, to všechno ničí méně kvalitní a méně odolné materiály. Vždy si proto důkladně rozmyslíme volbu materiálu a zkonzultujeme ji, a nejlépe hned několikrát - s výrobcem či prodejcem, se zedníkem a ještě třeba se zahradním architektem.

-ag- Foto: http://www.profimedia.cz/