Venkovní bazén bez zastřešení je využitelný průměrně 20 - 25 dní v roce podle místních klimatických poměrů. Zastřešení nejen prodlouží dobu použitelnosti bazénu díky využití slunečního záření k přihřívání vody a udržení její teploty, ale zabrání také znečištění vody deštěm nebo nečistotami z okolí. Šetří tak prostředky potřebné k chemické úpravě vody a také zvyšuje jeho bezpečnost pro malé děti a domácí zvířata.

Výhody zastřešení:

  • Zabrání úniku tepla při nočním ochlazení.
  • V kombinaci s ohřevem vody dokáže koupání prodloužit o dva až tři měsíce, aniž byste se vystavovali riziku neúnosného zvýšení nákladů.
  • Ochrání vodní plochu po celý rok před spadem listí a vnějších nečistot.
  • Zjednoduší se běžná údržba, zazimování a odzimování bazénu.
  • Zabrání nechtěným pádům dětí, domácích zvířat i dospělých do vody.

Typy zastřešení Rozlišují se dva základní typy zastřešení: nízké – většinou obloukové a vysoké tzv. podchodové. Nízké zastřešení sice neumožňuje pohyb okolo bazénu, ale dá se pod ním plavat. Navíc nepůsobí nad bazénem tolik rušivě. Můžeme zvolit variantu vysokou cca od 0,5 m do 1,5 m. Vysoké zastřešení se pořizuje z důvodů pohodlného pohybu alespoň po jedné straně bazénu, ideálně však po dvou stranách. Většinou se volí takový rozměr konstrukce, aby se pod zastřešení dal umístit stolek s židlemi. Vyrábí se pro rodinné bazény jakýkoliv rozměrů. S minimální výškou 180 cm může posloužit i jako zimní zahrada. Standardně jsou dodávány s dveřmi v čelech zastřešení, ale je možné zhotovit i boční vstupy.

Mobilní zastřešovací konstrukce bývají vyrobeny z hliníkových profilů a polykarbonátových (mají lepší tepelněizolační vlastnosti) či plexisklových (jsou průhledné, méně narušují okolí) desek nebo jejich kombinace nejčastěji ve tvaru přesunovatelných obloukových segmentů, které se teleskopicky zasouvají do sebe.

Zastřešení též dělíme podle systému posouvání na kolejnicové a bezkolejnicové.

Nechte se vykolejit Pro majitele bazénů, kteří jeho zastřešení berou jako nutné zlo, lze doporučit bezkolejnicovou variantu. Ta okolí bazénu, po složení zastřešení, nenaruší vodicími lištami. Okolí tak působí estetičtěji, poskytuje více místa a zároveň je i bezpečnější pro bosé nohy rozdováděných dětí. Navíc odpadá čištění drážek kolejnice.

Bezkolejnicové zastřešení

  • je plně teleskopické
  • zafixování je zabudováno v okolní dlažbě, pro zajištění stability konstrukce a bezpečnosti může být zafixováno k zemi pomocí speciálních úchytek v poloze otevřené i zavřené
  • těsnicí pryže mezi jednotlivými posuvnými elementy spolu s kartáčky u země zamezují vniknutí listí a dalších nečistot

A jdeme nakupovat Jakou variantu zvolíme pro náš bazén, je zcela na nás, stejně jako při výběru čehokoli jiného. Ať už zvolíme zastřešení podchodové nebo nízké, kolejnicové či bezkolejnicové, budeme si dávat pozor na kvalitu a garance výrobce. Zastřešení by bezproblémově mělo sloužit minimálně 15 let.

-td- s využitím materiálů firmy Desjoyaux Foto: Desjoyaux