Říjen v okrasné zahrádce je zlomovým měsícem. Stále ještě kvete řada trvalek zastoupených především hvězdnicovými rostlinami, zato většina cibulovin se už rozhodla k zimnímu spánku a je na nás, abychom jim přichystali vhodné lůžko v podobě vyčištěných lísek uložených ve sklepě. Pomalu nás ovšem začíná tlačit čas a zahradní kalendář nám říká, že máme poslední příležitost k vysazení nejrůznějších okrasných dřevin a opravě plotů. Využijeme proto posledních slunečných dnů.

Stěhování květin

Nejprve bychom se měli podívat na balkónové květiny, jako jsou pelargónie a fuchsie, které se co nevidět budou stěhovat pod střechu. V případě hezkého počasí se z nich ještě můžeme těšit, ale vhodný prostor ve sklepě, na chodbě či jiné nevytápěné místnosti bychom měli mít v každém případě nachystaný.

Do sklepů rovněž poputují cibule a hlízy montbrécií, tygřic, begonií, mečíků a dalších choulostivějších rostlin. Nezapomeneme si je označit jmenovkami, na jaře nám přijdou vhod. Dosny a jiřinky ponecháme na záhonku o něco déle, než je přejdou mrazy.

Cibule jiných rostlin naopak opustí svůj letní hotel a poputují na otevřená stanoviště, kde nás na jaře příštího roku přivítají pestrými květy. Vyneseme proto ze sklepa všechny cibulky hyacintů a tulipánů, aby uvolnily místo svým příbuzným.

Akce Kulový blesk neboli velké květinové stěhování se nevyhne ani vodním rostlinám. „Vylovit“ bychom měli především lekníny uložené v mělčích jezírkách, kde jim hrozí promrznutí. K jejich uložení ve sklepě nám nejlépe poslouží hlubší mísy či jiné nádoby, které jsou schopny udržet trvalou vlhkost. Vodu v nich ovšem přes zimu nenecháváme, zahnívala by.

Rákosy a trávy z jezírka neodstraňujeme, až zamrzne, budou jejich stonky pomáhat k provzdušňování vody. Stačí, když je zastřihneme, aby se nelámaly a zbytečně neznečišťovaly nádrž.

Hlavním zdrojem znečištění vodních ploch však bývá v tuto dobu spadané listí. Ochráníme je proto na bezprostředně nutnou dobu vhodnou sítí. Čas od času podzimní snůšku vyklepeme a přidáme na kompost.

Nejen čas růží

Než se nadějeme, bude půlka října za námi a nastane nejvhodnější období k výsadbě keřových růží. Budeme mít na to přibližně jeden měsíc, takže se co nejdříve chopíme rýče, ať máme připravené jámy.

Naši péči budou ovšem potřebovat i starší růže na trvalém stanovišti, které musíme bez rozdílu nakopčit a seříznout. Tento zásah však už bude vyžadovat individuální přístup. Zatímco stromkovým postačí lehce zkrátit korunku, u keříkových už půjde přibližně o jednu třetinu celkové výšky. Prořezat budou třeba i pnoucí růže, kterým odstřihneme především starší květonosné výhony.

S ostrými nástroji v ruce se zastavíme i u dalších popínavých rostlin. Nastává totiž příhodné období k odebírání zimních řízků. Budeme také pamatovat na to, že během příštích měsíců bude na zahrádce panovat královna Zima včetně všech radostí i strastí, které s sebou přináší. Opravíme proto podpěrné konstrukce a vyvážeme k nim všechny rostliny, aby je nepolámaly nánosy mokrého sněhu.

Než upadnou do zimního klidu

Na zimu bude samozřejmě třeba připravit i letničkový záhon. Tady především odstraníme všechny zbytky zaschlých rostlin, uhrabeme zem a pohnojíme kompostem. Můžeme ovšem také využít rostlin na zelené hnojení odolných vůči zimě, jako je ozimá řepka, jetel nebo vikev zimní.

Nezapomeneme ani na dvouletky vyseté na počátku léta. Právě teď jsou dostatečně vzrostlé a můžeme je s klidem přemístit na trvalé stanoviště.

Vyčistit a případně znovu osadit bude třeba i trvalkový záhon. V tuto dobu vysazujeme především rostliny s většími kořeny, které se potřebují do jara usadit. Zkrátka nepřijdou ani semínka trvalek, která k úspěšnému vyklíčení potřebují promrznout. Je to například upolín, koniklec, fialka, třemdava a další. Příhodné období k jejich výsevu právě nastává!

Chceme-li si příští rok založit nový trvalkový záhonek, začneme s rytím a odstraňováním drnů už teď. Půdu můžeme nechat promrznout nebo dočasně osít zmíněnými rostlinami na zelené hnojení.

-šum-Foto: www.profimedia.cz