Duben obvykle nepatří k nejpřívětivějším měsícům. Dešťové mraky si hrají na schovávanou se slunečními paprsky a občas nechybí ani nějaká ta sněhová vločka, letos překvapuje nezvykle teplým a suchým počasím. Pro pěstitele ovoce bývá toto období často zatěžkávající zkouškou na začínající sezónu. Čeká nás spousta fyzicky náročné práce, kterou nelze obejít. Teď je třeba trénovat s krumpáčem, pilou a hadicí, všeho ale dočasu! Od příštích měsíců už bude zahrádka „pracovat“ spolu s námi.

Odkládání se nevyplatí

Jaro se nám rozbíhá v plném proudu, a tak je nejvyšší čas zasadit poslední ovocné stromky. Protože sluníčko už dokáže řádně pražit, pamatujme na důkladnou zálivku a při déletrvajícím suchu si na návštěvu zahrádky určitě uděláme čas.

Nezapomeneme také na jarní řez, který bychom rovněž měli dokončit ještě v tomto období. Sledujeme proto pravidelně konce větviček jádrovin a peckovin, u nichž musíme provést řez hned na počátku rašení. S meruňkami a broskvoněmi nemusíme tolik spěchat, prořežeme je až ve fázi růžového poupěte, nejpozději však počátkem květu.

U jádrovin, ale i ostatních – zejména starších ovocných stromů věnujeme pozornost nadměrné násadě květních pupenů. Bude-li jich očividně tolik, že by budoucí úroda nebyla pro stromy únosná, redukujme plodonosný obrost řezem.

První pomoc

Podíváme se také na kmeny stromů, zda nejsou poškozené mrazem, popřípadě okusem divoké zvěře. Objevíme-li něco takového, odřízneme poškozené dřevo ostrým nožem a zamažeme ránu štěpařským voskem nebo latexem. Větší rány lze též ošetřit „chlévským fáčem“, což v praxi vypadá tak, že je omažeme jílovitou kaší s třetinovou příměsí hnoje bez slámy a ovážeme mokrou pytlovinou.

Je-li kmen stromu zasažen rakovinným nádorem, musíme nemocnou hmotu vyříznout až do zdravého dřeva. Čerstvou ránu vyčistíme 1 - 2% roztokem modré skalice nebo zředěným octem 1 : 1 a rovněž zatřeme ochranným přípravkem.

Hlavně s rozvahou!

Určitě nezapomeneme na včasný postřik proti škůdcům, kterých je v poslední době víc než dost. Kdybychom se však chtěli preventivně pojistit proti všem vetřelcům, připomínala by asi naše zahrádka chemicky zamořené bitevní pole. Uvědomit bychom si měli, že nejsme hasiči, ale zahradníci, a proto bychom svoji pozornost měli zaměřit především na tradiční doporučené ošetření nebo škůdce, s nimiž jsme již v minulosti měli na své zahrádce co do činění.

S největší pravděpodobností bychom neměli opomenout jarní postřik proti přezimujícím škůdcům a také květopasu jabloňovému, který je nejlépe provést ve fázi myšího ouška. K osvědčeným přípravkům patří třeba Jarní souprava, obsahující kromě příslušného insekticidu i vhodné smáčedlo. Z dalších osvědčených pomocníků jmenujme například starý známý OLEOEKOL, s jehož pomocí můžeme v tuto dobu celkem úspěšně zlikvidovat i puklice a štítěnky, které, jak víme, dokáží zahrádkářům pořádně znepříjemnit život. Tento přípravek však nepoužíváme v době přechodných mrazíků, protože olejový povlak zvyšuje nebezpečí poškození dřeva mrazem. Optimální teplota je okolo 15 °C, ale lze jej úspěšně aplikovat až do 7 °C. Neotálíme však zbytečně s čekáním na nejvhodnější počasí, ochranný postřik je třeba provést nejpozději ve fázi zeleného poupěte.

Další ochranné postřiky

Především je třeba pamatovat na velmi časté choroby, jako je strupovitost a padlí, které většinou nelze zlikvidovat na „jeden zátah“. Proti strupovitosti se v poslední době doporučuje SYLLIT 65 WP, popřípadě SYLLIT 400 SC, které aplikujeme dvoufázově - nejprve ve fázi zeleného pupenu, následně zeleného poupěte. (Pozor, tento prostředek nelze kombinovat s olejovými přípravky!)

Proti padlí jabloňovému je třeba zasáhnout již ve fázi zeleného poupěte pomocí KARATHANE LC, lze však též použít přípravky na bázi síry, jako je SULIKOL K nebo KUMULUS WG. (Pozor! Většinu přípravků nelze používat současně! Měli bychom si po odborné konzultaci vybrat pouze jeden nebo dodržet mezi postřiky doporučený odstup.)

Pěstujeme-li na své zahrádce také angrešt nebo rybíz, pak nám nebudou cizí pojmy jako antraknóza nebo rez rybízová. Před nimi můžeme své keříky chránit třeba za pomoci přípravku DITHANE DG NEOTEC či DITHANE M 45 v kombinaci s BAYCOREM 25 WG. Proti hnědému padlí nám zase pomůže DISCUS, který aplikujeme dvakrát po sobě ve 14-denních intervalech.

Budeme si však pamatovat, že první a nejdůležitější podmínkou k zamezení houbovitých chorob je dostatečně vzdušná zahrádka a prosvětlené koruny stromů!

-ra-Foto: www.profimedia.cz