Zeleninová zahrádka má tu výhodu, že zde téměř v každém ročním období můžeme něco sklízet. Pokud jsme se o ni pečlivě starali celý rok, můžeme si tento měsíc přilepšit vlastní pažitkou nebo revení, chřestem, zimní cibulí sečkou, rychlenou ředkvičkou a salátem.

Po sklizení celého záhonku půdu mírně prokypříme a obohatíme proleželým kompostem. Aby zbytečně nezarůstala plevelem, osejeme ji směsí pro zelené hnojení, které můžeme kdykoliv přerýt a pustit se do sázení.

Dubnový výsev

V tuto dobu můžeme bez obav do volné půdy vysévat červenou řepu, hlávkový a ledový salát, brokolici, hlávkovou a růžičkovou kapustu, raný hrášek aj. Na konec měsíce si pak necháme červené a bílé zelí, které je přece jenom trochu náročnější na teplo.

Otálet bychom neměli ani s výsevem kořeninové (nikoliv kořenové) – tedy aromatické zeleniny, která je nedílnou součástí naší kuchyně. Bude to především petržel, kterou každý rok vyséváme na jiné místo, abychom zachovali její bujný růst. Při špatném počasí si ji můžeme předpěstovat na výsevné misce a na přelomu dubna a května přesadit do řádků na otevřený záhon.

Další trvale používanou aromatickou zeleninou je kopr, který budeme sklízet postupnou probírkou. Abychom docílili co nejplynulejší sklizně, vyséváme jeho semínka opakovaně na stejný záhon. S úpravou řádků si neděláme zbytečné starosti, kopru se bude daleko lépe dařit, když ho volně rozhodíme po ploše, kde poroste jako solitérní zelenina.

Chceme-li si vysadit pažitku, máme k tomu právě teď ideální podmínky. Často to však nebude nutné. Stačí rozdělit staré trsy a zasadit do prokypřené humózní půdy. Pokud jsme však spokojeni se současnými výnosy, očistíme pouze původní trsy a dopřejeme jim čas, aby znovu obrazily. Pažitka totiž může na rozdíl od ostatní aromatické zeleniny zdárně růst i několik let na jednom místě.

Rozsadit!

Nadešel čas, abychom rozsadili do nádob předpěstované rostlinky paprik a rajčat z březnového výsevu. Nejlépe se jim samozřejmě bude dařit ve skleníku, dobře nám však poslouží i pařník. V nejnutnějším případě budeme muset do poloviny května vydržet s přehrnkovaným parapetem a po zmrzlých mužích je konečně vysadit na otevřený záhon.

Stop ničení škůdců

Brukvovitou zeleninu nám mohou úplně zničit po výsadbě nebo po vzejití dřepčíci. V listech vykusují drobné otvory a při silném výskytu mohou malé vzcházející rostlinky zcela zničit. Nejvhodnější ochranou je včasné překrývání záhonů netkanou textilií (ihned po výsevu) a nebo využití chemické ochrany, a to postřiku rostlinek buď pyrethroidy (např. DECIS 2,5EC či KARATE 2,5WG), nebo výběhovým přípravkem ZOLONE 35EC. Netkaná textilie navíc chrání košťáloviny, pokud je umístěna na záhonu ihned po výsadbě, i proti plodomorce zelné. Její larvy poškozují vegetační vrcholy rostlin, takže ty pak nevytvářejí květákové nebo brokolicové růžice a jiné košťáloviny pak hlávky.

Vyplatí se tedy být rychlejší...

-šum-Foto: www.profimedia.cz