Měsíc máj jsme odstartovali obvyklým polibkem, neboť jak pravil básník, v tuto dobu „vše živé láskou vře“. Další dny si však už necháme vření na noční hodiny a raději se věnujeme zahrádce. Právě v těchto dnech nás bude nejvíce potřebovat.

Od jiřinek k šeříku

Už od začátku měsíce se můžeme směle pustit do sázení. Začneme třeba s jiřinkami a hned po nich se pustíme do mečíků. Pozdější výsadba prodlouží dobu jejich květu, ale pozor do poloviny měsíce by už všechny měly být v zemi. Až odezní ledoví muži, nastane nám menší frmol, protože bude třeba zasadit předpěstované letničky a hlíznaté begónie, které jsou choulostivé na nízké teploty.

Ostatní cibulovité rostliny, které rostou na stálém místě, povzbudíme k růstu vhodným hnojivem. V příštím roce vytvoří masivní cibule a odvděčí se nám bohatým květenstvím. Odkvetlé cibuloviny naproti tomu co nejdříve ostříháme. Zavadlý květ není nic hezkého a tvorba semen zbytečně cibule vysiluje. Stejným způsobem se podíváme na zoubek i odkvetlým jarním letničkám a nezapomeneme ostříhat také šeříky. S nůžkami se vypravíme i na další okrasné keře, které mají květenství již za sebou, a upravíme řezem jejich tvar. Ořežeme rovněž živé ploty, u nichž chceme zpomalit růst a zahustit větve.

Řežeme, sejeme a přesazujeme

Pokud jsme se již pustili do živých plotů, pamatujeme, že v tuto dobu je nemusíme pouze řezat, ale též vysazovat. Nemáme-li po ruce vlastní výpěstky, zabalíme si tornu a hurá do zahradnictví! Můžeme si k nim přibalit také předpěstované dosny, které je třeba vysadit do konce tohoto měsíce, maximálně do začátku června.

Květen je rovněž vhodným obdobím k výsevu dvouletek. Abychom se nezbláznili při jednocení, připravme si samostatný výsevný záhon s humózní zemí obohacenou rašelinou. Semena vysejeme podle doporučení na obalu buď do řádku, nebo rozhozem. Až se záhonek zazelená a u rostlinek se objeví dva až tři lístky, přepícháme je jinam na vzdálenost 10 cm. Za čtyři až šest týdnů – nejpozději však do září je musíme přesadit na trvalé stanoviště, kde příštím rokem vykvetou.

-ra-Foto: www.profimedia.cz