Za domem kopec, před domem rozhled

Tak jako i v našem domě i v zahradě lze úspěšně uplatňovat zásady feng-šuej pro zlepšení životních oblastí (úspěch, rodina, láska atd.). Dobrých rad, zásad a doporučení je nespočet, ovšem tak jako vždy, každý vychází ze svojí aktuální situace a možností.

Ve většině případů je zahrada součástí pozemku, na kterém je postavený dům. Při jejím vytváření je tedy ideální, když nejvyšší část pozemku - zahrady (bráno z vnějšího pohledu) bude za domem. Důvod je prostý: Tak jako se cítíte dobře, když sedíte v křesle, ve kterém si můžete opřít záda a koukat z něj do volného prostoru, budete se cítit lépe, když zezadu bude mít dům ochranu a volný prostor zepředu.

Pro ochranu lze za domem vybudovat například vyšší plot, vysadit vysoké stromy, nebo uměle vytvořit kopec, případně skalku s kameny. Před ním by naopak mělo být prostoru co nejvíce. Snažte se neschovávat vstup do domu za vysokými stromy. Cestičky v zahradě by se měly lehce vinout, rovné čáry dobré nejsou. Tmavé kouty zahrady je vhodné osvítit příjemným venkovním světlem.

Zahradní prvky - co kam?

Voda se ideálně hodí před dům z levé strany (bráno při pohledu z vchodových dveří ven). Pro vodní nádrž je lepší volit zakulacenou formu (kruh se považuje za ideální tvar). Samozřejmě čistá voda a zlaté rybky (nebo i jiné rybky) jsou zde nezbytností. Rybičky lze ještě oželet, ale čistá voda je základ.

Pokud do zahrady plánujete umístit krb, nejlepším místem bude jižní, jihozápadní nebo severovýchodní část zahrady.

Plot s výjimkou zadní části zahrady by neměl být příliš vysoký, aby neizoloval od světa, zároveň by ale neměl být příliš nízký a křehký. Ideálně by měl končit v úrovní prsou (chrání osobní prostor).

Kovové doplňky jsou vhodné v západní, severozápadní a severní části zahrady. Pokud volíte do těchto částí tvar dlažby, ideální forma je kruh (například cestička z kulatých dlaždic).

Jaké rostliny mít, či nemít?

Co se rostlin týká, měly by všechny být především zdravé! Bez zaváhání by tedy ze zahrady měly zmizet vyschlé stromy i pařezy. Pnoucí rostliny je dobré volit s mírou, rozhodně nemají v zahradě převládat!

A kam kterou rostlinu vysadit? Červené bohatě kvetoucí rostliny (růže, pivoňky, tulipány atd.) jsou vhodné do jižní části zahrady. Žluté, růžové a oranžové na jihozápad a bíle kvetoucí rostliny a rostliny s kulatými listy se hodí do západní a severozápadní části zahrady. Bohatá zeleň by měla být na východě a jihovýchodě. Hodí se sem i modře kvetoucí rostliny.

Jaké symboly do zahrady?

Dobrými symboly feng-šuej určenými pro zahrady, které přinášejí štěstí, jsou sošky a různá vyobrazení žáby, želvy a kohouta. Můžete je volně rozmístit po zahradě. Bohatství a blahobyt podpoří soška smějícího se Buddhy, ideální místo pro něj je v jihovýchodní části zahrady.Marina Kopecká a Julia Burová www.kralovnafengsuej.cz

Poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...