Trochu si to ulehčíme

V květnu budeme mít napilno i v zeleninové zahrádce. Na otevřený záhon vysejeme okurky, fazole, tykve, květák, celer, patisony, ředkvičky, salát aj. Chceme-li si usnadnit práci, poptáme se ve specializovaných prodejnách, zda ten, či onen druh zeleniny není k dostání v pěstebních páskách. Pokud ano, postačí, když pásku zahrneme do vyhloubené řady a budeme pravidelně zalévat. Semínka nám vyklíčí v optimálním rozmezí a už je ani nebudeme muset jednotit.

Bez využití nezůstane ani pařeniště. Můžeme do něj vysévat třeba pozdní odrůdy košťálovin pro předpěstování, lze ho však též osadit předpěstovanými okurkami, cukrovými melouny nebo lilkem. Rajčata a papriky budou potřebovat více prostoru, a proto jim bude lépe vyhovovat skleník nebo fóliovník. Některé druhy teplomilné zeleniny a bylinek, jako je novozélandský špenát, majoránka a bazalka, můžeme vysazovat přímo na otevřený záhon.

Aby nás nebolely ruce jenom ze samého sázení, můžeme si během práce „zobnout“ třeba ředkvičku z letošní sklizně. Mazaný krajíc lze zase ochutit čerstvou pažitkou, do kuchyně pak můžeme přinést třeba hlávkový salát, špenát či jiné druhy rané zeleniny.

Kam dřív skočit?

V ovocné zahradě nás čeká ještě víc práce než v zeleninové a někdy se budeme jen stěží rozhodovat, zda máme začít odshora, či odspodu. Kdo má za sebou jarní řez jabloní a hrušní, má o starost méně a může se pustit do kypření a hnojení půdy okolo stromů. S řezem meruněk, broskvoní a dalších peckovin nemusíme tolik spěchat, nejvhodnějším obdobím k jejich prořezání je doba květu. Už sama skutečnost, že některé větve kvetou jako divé a jiné skomírají, nám napoví, které odstranit.

Kdo zaspal s přeroubováním ovocných stromů, měl by všeho nechat a urychleně dokončit tuto práci. Angrešt a rybíz budeme roubovat až později na podnože, které jsme si namnožili z meruzalky. Už teď bychom měli uvažovat, které výhony v září k tomuto účelu využijeme. Vhodné jsou pruty o délce 120 až 140 cm vyrůstající přibližně 10 cm od kmínku. U nich je největší šance, že budou mít vlastní kořínky. Na meruzalkové pruty, které nechceme využít jako budoucí podnože, vezmeme nůžky a šup s nimi pryč.

Pomozme přírodě!

Stejně jako v národním hospodářství se i na zahrádce v poslední době objevuje stále více škůdců, kteří nás mohou během krátké doby připravit o plody naší práce. Třeba obaleče jabloňového můžeme snadno odhalit pomocí feromonového lapače, který zavěsíme do koruny stromu asi týden po odkvětu. Samečci nám většinou sednou na lep a jejich družky budou mít šlus. Pro jistotu si ale jejich počet zapisujeme a při větším výskytu sáhneme po chemické ochraně. A když už jsme v tom výběru bojových látek, nezapomeneme se také poptat na vhodný přípravek proti strupovitosti a padlí. Pokud se do naší zahrádky dostanou, je v květnu nejvyšší čas k zásahu.

-ra-Foto: www.profimedia.cz