Základem kvalitní péče o trávník je kromě pravidelného zalévání i kosení, a to nejen z estetických důvodů. Pravidelné kosení zelený koberec zahušťuje a posiluje. Tráva totiž vytváří nové boční výhonky, listy a odnože a ty se lépe rozvíjejí, když jsou travní stébla pravidelně zkracována. Pravidelné sečení zároveň potlačuje traviny, které nesnášejí kosení.

Ani nízký, ani vysoký

Při sekání trávy si nastavíme sekačku do správné výšky. Chybně nastavená výška žacích lišt může způsobit na trávníku zbytečné škody. Příliš nízký trávník propouští na půdu mnoho světla a tedy i tepla, což může zapříčinit jeho zežloutnutí a tedy i seschnutí. Optimální výška naopak pomáhá trávníku udržovat správnou vlhkost a lépe regulovat svůj vodní režim.

Otázka tedy zní: Na jakou výšku by se měl trávník správně sekat? Universálně odpovědět ale nejde, protože každý druh trávy potřebuje jinou. Jinou výšku vyžaduje golfový, fotbalový, okrasný nebo rekreační. Výška okrasného trávníku by se měla pohybovat někde v rozmezí 3 až 5 centimetrů, rekreační může být o něco vyšší. Pro jeho správný růst je dobré vždy posekat jednu třetinu jeho výšky. Optimální je tedy sekat trávu při výšce 5 až 6 a maximálně 10 centimetrů.

Co se týká frekvence sečení, pak bychom, dle doporučení odborníků, měli sekačky vytáhnout jednou až dvakrát do týdne, v závislosti na výšce, funkci a druhu trávníku, počasí a typu podnebí.

Potřebná výbava

Pravidelnou péči trávníku můžeme zajistit, jen když budeme vybaveni potřebnou zahradní technikou. Různé činnosti vyžadují různé nářadí. Například na válcování trávníku je vhodný menší ruční válec, pro jarní ošetření se osvědčí zase vertikutátor. Prim mezi nástroji pro péči o trávu hraje ale samozřejmě sekačka. Některé typy a zahradní traktory je možné zakoupit se systémem mulčování. Sekačky vybavené tímto systémem posekají stébla na jemnou drť, kterou je možné nechat na trávníku, ta v horkých letních dnech zabrání jeho spálení. Drť však musí být rozložena rovnoměrně. Je důležité, aby netvořila hrubší vrstvu, nebo v ní nezůstala dlouhá stébla. Vlhkost, kterou taková vrstva zadrží, by totiž mohla nadělat pořádnou paseku - například polehávání nebo hnití porostu.

Kvalitní zahradní technika pomůže pohodlně udržet zdravý a kvalitní trávník. Nesprávný výběr mu ale může ublížit a sekání pěkně znepříjemnit. Podle čeho tedy vybrat tu správnou sekačku, aby šetřila nás a náš zelený koberec? O tom trochu víc příště.

Doporučení závěrem:Kvalitu trávníku pomůže vylepšit pravidelné hnojení. Hnojení se doporučuje provádět dvakrát až třikrát za rok.

I navzdory dobře připravené půdě a pravidelné péči se objeví mezi trávou plevel, jako například jitrocel, pampeliška, truskavec… Plevele se zbavíme pravidelným vypichováním. Výskytu plevele v trávníku je možné zamezit hnojivem s herbicidem proti plevelu anebo s herbicidem proti plevelu s účinky proti mechu. Jednoleté plevele pravidelným sekáním zmizí samy.

Před zazimováním trávník naposledy posekejte v říjnu.

-td-s využitím podkladů www.mall.sk Foto: www.profimedia.cz