Jak pečovat o trávník, aby se mu dobře dařilo, jsme si přiblížili minule a dnes se podíváme na to, s čím o něj pečovat. Především budeme potřebovat sekačku, bez ní by upraveného, sytě zeleného a hustého trávníku nebylo.

Podle čeho tedy vybírat?

Trávník můžeme sekat ruční, motorovou nebo elektrickou sekačkou. Její výběr závisí především na velikosti trávníkové plochy. Na trávníky do 100 m2 stačí ruční poháněná vřetenová sekačka, která má kvalitní střih, ruční sekání delší trávy však vyžaduje víc síly a námahy. Sekačka na nabíjecí baterie pak zvládne plochy do 300 m2. Trávníky do 500 m2 dobře poseká elektrická sekačka, ale terén musí být rovný, bez zvlněných okrajů. Benzínové motorové sekačky jsou vhodné na plochy až do 1000 m2. Při plochách nad 800 m2 je asi lepší zvážit koupi sekačky se sedadlem.

Před samotným výběrem si odpovězte na jednoduché otázky:

  • Jaké máte nároky na obsluhu sekačky?
  • Jak často budete sekat?
  • Kdo bude se sekačkou pracovat?
  • Jak rozlehlou plochu budete sekat?
  • Jaký druh porostu budete sekat?
  • Na jakém povrchu se bude se sekačkou pracovat?

Odpovědi na tyto otázky mnoho napoví.

Při koupi sekačky se orientujeme i podle velikosti sekané plochy, její šířky záběru. Platí, že čím je plocha trávníku větší, tím by měl být záběr sekačky širší.

Doporučená velikost sekané plochy podle šířky záběru:

  • záběr 32 cm do 200 m2 plochy
  • záběr 40 cm do 350 m2 plochy
  • záběr 40 – 45 cm do 500 m2 plochy
  • záběr 45 – 53 cm do 1000 m2 plochy
  • záběr 53 cm a více nad 1000 m2 plochy

Výběr sekačky může kromě kvality základních částí, jako je motor, rám, žací lišty, ovlivnit i nabídka přídavných zařízení. Mezi ně patří například možnost volby výšky střihu, pohon koleček pro lehčí práci na svahu a podobně. Nejnovější sekačky mají jednoduché mulčovací příslušenství, které posekanou trávu najemno rozseká a rozsype zpět na trávník. Rovnoměrně rozsypané drobné částečky stébel nejsou na trávníku vidět, rychle vyschnou a zároveň trávu přihnojí. Tento způsob sekání a hnojení je vhodný ale jen na hodně osluněných místech, kde se biologická hmota rychle rozloží. Ve stínu a na mokrých plochách by trávník mohl při pomalém rozkladu posekané trávy plstnatět.

Jaký typ sekačky vybrat?

Rotační sekačkyV poslední době patří mezi nejoblíbenější typy [zahradních sekaček](https://www.alza.cz/hobby/sekacky-na-travu/bazar-pouzite-zbozi/u18855885.htm "zahradních sekaček"). Jejich nespornou výhodou je sběrný koš na pokosenou trávu. Velkou výhodou tohoto typu sekaček je i to, že z trávníku seberou nejen posekanou trávu, ale i spadané listí a jiné nečistoty.

Strunové sekačky a křovinořezyJsou ideální volbou pro sečení ve špatně přístupných místech, kam se rotační sekačky nedostanou – různá zákoutí, pásy okolo plotů, okraje při stěnách, schodech či záhonech. Nejsou však určené na pravidelnou péči o souvislou plochu okrasného trávníku. Křovinořezy jsou vhodné na extenzivní údržbu přerostlých, zaplevelených nebo náletovými dřevinami zarostlých ploch. Pokud se hodláme pustit do hustějšího porostu, rozhodně zvolíme větší výkon.

Vřetenové sekačkyVřetenová sekačkaŠetří stébla trávy stejně, jako kdyby byla stříhána nůžkami. Menší až střední trávníky tento typ sekačky upraví velmi rychle. Dokonalý střih, jako u anglického trávníku, zajišťuje vřetenový nůž ze speciálně tvrdé oceli s precizním broušením a bezdoteková technika řezu.

VertikutátoryVertikutátory nebo také provzdušňovače sice nepatří mezi sekačky, ale plní neméně důležitou roli při péči o trávník. Mech a travní plsť jako odumřelé části rostlin, zbytky posekané trávy, plevele znemožňují trávníku dýchat a časem v něm vytvoří nepropustnou vrstvu. Ostré nože provzdušňovače přeryjí půdu do hloubky několika milimetrů. Dojde tak k přeseknutí travních výběžků, čímž se podpoří tvorba nových výhonků. Zároveň se zkypří povrch půdy, který potom lépe přijímá vláhu, živiny i vzduch. Trávník se krásně zazelená a zhoustne.

Odborníci radí provzdušňovat trávník především na jaře v rámci péče o probouzející se trávník a na podzim. Vertikutace by se měla provádět na ne příliš mokrém trávníku, nejlépe dva dny po dešti.

Elektrická, nebo benzínová sekačka?

Benzínové typy mají vyšší výkon, zpravidla širší záběr a nejsou závislé na přístupu ke zdroji elektrické energie. Jsou vhodné na vyšší a hustější travnaté porosty. Při výběru benzínové sekačky patří mezi rozhodující kritéria typ motoru a jeho výkon. Sekačky se čtyřtaktním spalovacím motorem chlazeným vzduchem se používají na sekání větších ploch. Zvládnou i nerovný povrch.

Elektrické sekačky jsou tišší, ale zpravidla mají nižší výkon a jsou závislé na blízkosti elektrické přípojky. Jsou však jednodušší na ovládání a méně náročné na údržbu. Vynikají nižšími provozními náklady a často nižší cenou.

A pokud je řeč o ceně, tu můžete stlačit tak, že navštívíte bazar sekaček. A nemusíte ani nikam chodit. Často jde o nabídku eshopů, kde kromě nového zboží seženete i bazarové kusy staré nanejvýš několik měsíců nebo o rozbalené či vrácené zboží zákazníkem.

-td-Foto: Mountfield, www.mall.sk