Srpen patří k nejteplejším měsícům roku. V zeleninové zahradě máme v tuto dobu stále co „oďobávat“, a zpestřovat si tak svůj jídelníček čerstvými vitaminy, o nejrůznějších salátech ani nemluvě. Počítejme však s tím, že už ke konci prázdnin se začnou objevovat ranní mlhy a léto se nachýlí ke konci. Užívejme proto do poslední chvilky příjemného počasí a pokusme se spojit odpočinek s trochou zahradnické práce.

Čas rajských jablíček

Srpen patří k nejteplejším měsícům roku, a proto i zeleninová sklizeň probíhá ve znamení teplomilných druhů. Zahrádkářův zájem je upřen zejména na okurky, rajská jablíčka a papriky. V jeho košíku se však stále ještě může objevit česnek, cibule, ale též ledový salát či nejrůznější druhy plodové a kořenové zeleniny. Zapomínat bychom neměli ani na fazolové lusky, které by později byly příliš tvrdé.

Využijme sluníčka

Sklizené záhony nenecháme zbytečně ležet ladem a využijeme raději posledních teplých týdnů k výsadbě zeleniny pro letošní sklizeň. Mohou to být rané odrůdy salátu a kedluben, v teplejších oblastech i čínské zelí a endivie.

Pozdě není ani na výsev. Ještě ze srpnového se budeme na podzim těšit třeba z ředkvičky, a když si pospíšíme, tak i ze špenátu. Počkáme-li s jeho semínky až na konec měsíce, poskytne nám spoustu cenných vitaminů na jaře příštího roku. Kromě toho se můžeme pustit i do vysévání zimního hlávkového salátu, černého kořene nebo kuchyňské cibule, které musí do příchodu zimy zesílit krčky na 5 až 7 mm.

Ve skleníku jako na jihu

Zatímco venku vyštipujeme rajčatům nová květenství, z nichž by v žádném případě nestačily dozrát plody, pod sklem je jiný svět. Máme-li dokonce vytápěný skleník, čeká nás sklizeň červených rajčat i v zimě, a teď jen musíme udělat vše proto, aby byla co nejbohatší. Jsme-li dost trpěliví, můžeme si zahrát na včelku a napomoci opylování rostlin štětečkem, nebo alespoň rozkvetlými keříky v poledních hodinách občas zatřást, aby uvolněný pyl padal na blizny.

Také okurky mají před sebou delší vegetační období, a proto jim přibližně jednou týdně přilepšíme slabší dávkou plného hnojiva. Aby se nám však příliš nerozbujely a soustředily všechnu sílu pouze do vyvinutých plodů, trochu je prostříháme, až na vedlejších výhonech zůstane vždy jen jedna okurka a jeden list.

Bez rutiny to nejde

Srpen však není pouze měsícem sázení a sklizně. Nadále okopáváme, zaléváme a hnojíme všechny osázené záhonky a sledujeme výskyt škůdců nebo chorob. Za deštivého počasí si budeme dávat pozor zejména na rajčata a brambory, které bývají často napadány plísní. Za sucha pak naopak budeme vydatně zalévat pozdní košťáloviny. Pór, aby měl dlouhé a vybělené krčky, přihrnujeme, a květák zalamujeme. Ke konci měsíce seřízneme vegetační vrcholy růžičkové kapusty, čímž pomůžeme lepšímu vývinu růžiček. Zelený odpad v žádném případě nevyhazujeme. Pochází-li ze zdravých rostlin, poslouží nám daleko lépe jako kompost.

-ra-Foto: www.profimedia.cz