Ideální zahradní nábytek je takový, který vyžaduje minimální nebo alespoň v mezích možností nenáročnou údržbu, a kromě toho, že je pohodlný a bezpečný, také nás při nedostatku místa potěší, pokud přečká zimu venku na svém místě.

Ratanový půvab

Proutěná křesílka s kulatým stolečkem jsou ideální do romantického zákoutí zahrady. Nebo spíše - takovýto typ nábytku romantické zákoutí svým vzhledem vytvoří. Ratanový nábytek určený do zahrady se opatřuje ochranným nátěrem a vyrábí se z neloupaných proutků - obojí zvýší jeho odolnost ve venkovním prostředí.

Proutěný nábytek je třeba chránit před deštěmProutí však nesnese silnou vlhkost, deště, to se začne lámat a v ohybech praská - ratan nemá rád ani velkou zimu, přílišné sucho, pražící slunce a také rychlé střídání teplot. A to všechno jsou bohužel normální venkovní podmínky. Tento nábytek je ale kouzelný, a tak na složitější péči leckdo z nás přistoupí, opečovává jej a nábytek poctivě sklízí před deštěm. Jste-li milovníky venkovního ratanového nábytku, je nezbytné mít v dosahu kůlnu, přístavek, garáž - ne otevřenou pergolu, ale suché místo, kde nábytek přečká nepřízeň počasí a kde bude uskladněn přes zimu. Tu ale může přečkat také doma - třeba v hale, na podestě schodů, prostě tam, kde je místo.

Pokud se nábytek ponechá napospas od jara do podzimu všem rozmarům počasí, může se opletení začít lámat a rozmotávat. To je znamení, že nábytek tolik nesnese a musíme jej uklízet, případně také důkladně přetřít. Rozpletené proutí přibijeme malými hřebíčky nebo zkusíme přilepit.

Plastový nábytek

Plastový nábytekSynonymum první poloviny 90. let v našich zahradách. Plastové židle a stoly (ať už bílé, hnědé nebo tmavozelené) byly snad povinné. Nic jiného totiž ještě na trhu nebylo, výběr byl omezený. A tak plast poměrně nešťastně a v masivním měřítku vystřídal na zahradách starý, esteticky hodnotnější nábytek. Zahrady se staly naprosto uniformními. Někdy ale starý zahradní nábytek neskončil na skládce, ale chytře se schoval, po čase se možná vytáhl a nastal čas k jeho renovaci. Krásné staré lavičky tak opět zdobí zahradní zákoutí, půvabné dřevěné skládací židle dokazují, že zvládnou přežít snad věky - při dobré údržbě a odpovídajícím skladování.

Plastový stůl je ale vděčný, lehký a naprosto odolný počasí. A možná nedokonalý vzhled zachrání hezký ubrus. Na plast jdeme s vodou, houbičkou, saponátem. Říká se, že barevný plastový nábytek je o něco křehčí než bílý, ten ale zase brzy zažloutne.

Stará dobrá bužírka

Židle s hliníkovou kostrou vypletené plastovými pásky mnoho péče nepotřebují...Jedním z nejodolnějších druhů nábytku jsou bužírkové židle. Nic nového pod sluncem - střídmá kovová konstrukce natřená tak, aby nepodléhala korozi, je umně propletená a opletená barevnými bužírkovými pásky. Zase se vrací do módy v souvislosti s retro módou "bruselu", tedy specifického vzhledu nábytku konce 50. a začátku 60. let, kdy subtilní bužírkové židle, poličky, stojánky a sesle vévodily snad každému bytu nebo terase. Bužírku omýváme saponátovým roztokem.

Klasické lavičky

Máte-li klasickou starou lavičku s děleným opěradlem a sedlem nebo oblou s laťkami do půloblouku, víte jistě, že vydrží hodně - protože za léta už něco vydržela. Lavičky byly vyráběné z kvalitního dřeva a dobře ošetřené při výrobě. Natírají se podle potřeby například emailem po předchozím sbroušení.

Někdy má lavička okrasnou kovovou konstrukci, litinové odlévané nohy a boky. Kovové prvky můžeme po ošetření případných zrezlých částí nastříkat třeba sprejem na kovy - černým, tmavozeleným, stříbrným, bílým - takže sladit kov s dřevěnými částmi lze dokonale.

Moderní kovový nábytek

Kovový zahradní nábytek snese mnohé...Křesílka i stolky z kovových trubek nebo sítí jsou efektní a hlavně - odpadá u nich starost o uklízení před každým deštěm. I přes zimu vše může stát na vyhrazeném místě v zahradě. Tenkostěnné ocelové trubky konstrukce nábytku jsou opatřeny antikorozním nátěrem, následuje základní barva, vnější vrstva barvy je pak pružná a příjemná na dotyk. Údržba je jednoduchá - vlhký hadřík nebo proud vody ze zahradní hadice.

Teaková jistota

Kvalitní, luxusní nábytek z teaku přečká bez úhony celou zimu venku. To je dobrá zpráva pro ty, kteří nesnášejí neustálé přenášení křesílek ven a zase dovnitř. Záleží na tom, jak kvalitní teakový nábytek si pořídíte. Po sezoně v zahradě se z dřeva ztrácí teakový olej, takže je nutné jej tímto olejem čas od času ošetřit. To se dělá na jaře, nábytek se speciálními čisticími prostředky ošetří a natře olejem.

-ag-Foto: www.kettler.cz, www.profimedia.cz