Pročítá letáky, brouzdá po internetu, obchází zahradnická centra, ale nakonec mu to nedá a vyrazí na svůj pozemek, aby se před vánočním stromkem nemusel stydět, že něco zanedbal. V okrasné zahrádce by už v tuto dobu měly být všechny trvalky a okrasné keře připraveny k zimnímu spánku, a my už jenom děláme práce, které jsme nestihli provést v listopadu.

Dost možná nám severák nafoukal na trávník zbloudilé listí, které není radno nechávat dlouho ležet, aby nezačalo hnít. Až se nám bude zdát zelený koberec dostatečně čistý, rozhoďme na něj trochu dobře vyzrálého kompostu, určitě mu to na jaře prospěje.

Máme-li na své zahrádce cesmíny, pelišníky a jiné stále zelené dřeviny, které nejsou zvyklé na tuhou zimu, uděláme pro ně zavčas vhodný kryt. Může to být například konstrukce z kůlů nebo pevných latí, na kterou upevníme jehličnaté větve a napneme pytlovinu. Necháme však určitý prostor zespodu a svrchu, aby mohl ke stromkům vzduch. Smyslem zakrytí totiž je ochránit dřeviny proti větru a zimnímu slunci, samotná zima by jim tolik vadit neměla.

Zeravy, tisy a jiné vyšší stromky raději zavčas svážeme (pokud už jsme to neudělali) provázkem, aby je nepolámal mokrý sníh, který nám už začal padat. Dřeviny vysázené v těsné blízkosti domu, kde ze střechy mohou padat laviny, raději obestavme konstrukcí z latí, o které se rozbijí.

V ovocné zahradě se připravíme na jaro

V ovocné zahrádce můžeme zatím setřásat mumifikované plody a za příznivého počasí seškrabávat kartáčem starou borku. Určitě se pod ní bude ukrývat spousta přezimujících škůdců, a proto nezapomeneme pod strom rozprostřít starou plachtu. Všechnu oškrábanou kůru se snažíme co nejrychleji spálit nebo nasypat do hluboké jámy a před zasypáním přehodit vrstvou vápna.

Pokud ještě nemrzne, zkypříme mísy okolo stromů, přihnojíme kořeny kompostem a shora přikryjeme vrstvou mulčovací kůry. Nezapomeneme také na bobuloviny a přihodíme rovněž menší vrstvu ke keříkům malin, angreštu a rybízu.

Myslet budeme již na jarní přeroubování a od poloviny měsíce se pustíme do řezání roubů peckovin. Odebereme je z jednoletých vyzrálých výhonů silných jako tužka. Ty nejkvalitnější určitě budou na jižní straně. Po odříznutí je uložíme do kyprého substrátu na místě chráněném před slunečními paprsky a větrem.

Pokud ještě nepromrzla půda, můžeme se pustit do kopání jam pro jarní výsadbu. Až s tím budeme hotovi, přikryjeme je pro jistotu dřevěným můstkem. V prosinci bývá dlouho tma, takže bychom si snadno mohli zlomit nohu, a to by při nové úpravě nemocenské nebylo nic příjemného.

Nezapomeneme pravidelně kontrolovat a větrat prostory s uskladněným ovocem. Všechny plody napadené hnilobou nebo pouze s jejími náznaky likvidujeme. „Posvítíme“ si také na uskladněné ochranné prostředky. Měly by být uloženy tak, aby tekuté nezamrzly a sypké nezvlhly.

Tip: Pokud se na Vánoce chceme potěšit rozkvetlými barborkami, nezapomeneme si začátkem prosince do vázy nařezat větvičky třešně nebo višně. Učiníme-li tak do 4. prosince, větvičky v období Vánoc vykvetou.

V zeleninové zahradě se i pod sněhem něco najde

V zeleninové zahrádce je už konečně třeba vyvést pařeniště. Nemáme-li jiné plány, můžeme do něj uložit hlávkový salát, květák, kedlubnu a ostatní čerstvě sklizenou zeleninu. Určitě zde vydrží déle než v ledničce, a na Vánoce jako když ji najdeme.

Za bezmrazých dnů, kterých bývá v posledním měsíci roku více než dost, nakoukněme pod ochranu z chvojí nebo slámy a postupnou probírkou si vyrýpněme něco čerstvého. Může to být zimní pór, růžičková kapusta, kadeřávek, černý kořen nebo salát polníček.

V tento čas také nastává období rychlení některých druhů zeleniny. Uděláme si tedy čas a přesadíme do větších nádob kadeřávek, mangold a kadeřavou kapustu. Zatím je můžeme dát do nevytápěného sklepa a podle chuti postupně přenášet do teplé místnosti. K rychlení můžeme připravit také pažitku, ale tu je lépe nechat před uskladněním mírně promrznout.

-šum-Foto: www.profimedia.cz