Podzim je nejen romantickým obdobím roku s kvetoucími astrami a jiřinami a listím hrajícím všemi barvami, ale také časem, kdy vrcholí práce na zahradě a čeká nás její úklid.

Podzim je pro zahrádkáře velmi náročným, pro zahradu pak velmi důležitým obdobím – nadchází sklizeň ovoce i pozdní výsadby zeleniny, je nutné uklidit nejen sad, ale i záhony a připravit je na zimu, abychom příští rok sklidili opět dobrou úrodu. Musíme také sesbírat spadané ovoce a sklidit to, které zůstalo na stromech, odstranit zbytky odumřelých rostlin ze záhonů, uklidit posečenou trávu, shrabat listí, zbavit se větví z prvních prořezů. Ovšem všechny tyto práce jsou časově, a některé i fyzicky náročné, takže se snažíme si tyto aktivity, pokud je to možné, usnadnit. Na malé zahrádce je to jistě hračka, náročnější to může být na větším pozemku s tvarovanými dřevinami a anglickým pěstěným trávníkem, nebo se zeleninovými záhony a ovocnými stromy. V tom případě jistě rádi přijmeme pomocnou, byť pouze technickou ruku.

Příroda si sama neporadí

Tvrzení „V přírodě se vše rozloží, příroda si přece poradí sama“ je sice pravdivé, ale nelze se na ně spoléhat, neboť příroda nezpracuje vše tak rychle, jak potřebujeme, navíc ve zbytcích rostlin, plodech i listí přezimuje mnoho zárodků hub a hmyzu. Proto je nutné vše odstranit podle charakteru buď na kompost, případně tento zahradní odpad spálit, neboť tak snížíme riziko opětné nebo širší nákazy stromů i plodů v následujícím roce.

Největším problémem bývá obvykle úklid listí, je nutné obrnit se trpělivostí a pečlivostí, neboť listí padá a padá, postupně, ne najednou, a než se dostaneme na konec, můžeme začít zase od začátku. Dobrou zprávou je, že právě v tomto případě je možné využít různé vysavače, které úklid výrazně urychlí a usnadní, oceníme je však nejen na podzim, ale po celý rok, neboť nejen vysávají, ale i ty nejjednodušší vysavače mohou jak vysávat, tak foukat, pomohou třeba sfoukat posečenou trávu, seno, listí či slámu na jedno místo. Uklidíme tak ale i prach okolo domu nebo sypký sníh v zimě. Většina vysavačů může naopak i velmi intenzivně nasávat, a posbírá tak i mokré listí z trávníku, zbytky nahnilého ovoce a podobně.

Takzvané tříkanálové vysavače jsou pak vybaveny dvěma stupni foukání i vysávání. Ve většině případů jsou vybaveny i rotačním drtičem, který se spouští současně s nasáváním odpadu, listí pak na kompost sypeme již rozdrcené. Aby nedocházelo k poškození zařízení nasátými většími předměty – drobnými hračkami, míčky, malými kovovými předměty, silnějšími kousky větví a podobně, jsou dnes vysavače vybaveny injektory, které vzduch strhávají pomocí trysek do úzkého proudu přímo do textilního vaku, větší předměty tedy zařízení nepoškodí. Předností je také skutečnost, že tak, jako větší předměty se do drtiče díky injektoru nedostanou ani hlemýždi, žížaly a jiní drobní obyvatelé zahrady. Po úklidu je pak prostě vysypeme ze sběrného vaku.

Do drtiče s nimi!

Kromě listí a ovoce zůstanou na podzimní zahradě i zbytky hutnějšího odpadu – silné stvoly rostlin či větve lze zpracovat v drtiči. Ten je rozseká nebo rozřeže na malé kousky, které pak lze promíchat do kompostu nebo využít na zahradě. Upotřebení najde všude tam, kde je větší množství dřevin a po každoročním prořezávání je nutné se nějak smysluplně zbavit odřezaných větví. Drtič zpracuje ovšem nejen větve do určité tloušťky, ale i nejrůznější zelený odpad ze zahrady, zbytky ze zeleninových záhonů, a dokonce i papír, který je také možné zkompostovat.

Drtiče se liší podle výkonu od méně silných zařízení pro zpracování slabších a měkkých větví až po výkonná, která rozdrtí i houževnatější odpad. Drtiče mohou větve sekat na špalíčky nebo na větší štěpiny či třísky, které pak můžeme spálit, ale výhodnější je obkládat jimi ochranné plochy kolem stromů či keřů, samotné nebo s mulčovací kůrou se hodí i na vysypávání záhonů, zasypávání keřů na zimu, na jaře jimi lze obsypávat obvod záhonů. Pro kompostování jsou vhodnější malé kousky, které se snáze rozloží. Přístroje jsou také opatřeny podavačem větví, který vtahuje větve a odpad sám, nedochází k přetížení a ucpávání stroje, současně je vybaven i pojistkou, která vypne zařízení při vsunutí velmi silné větve nebo když se přece jen ucpe.

Praktické je vybírat přístroj se zpětným chodem pro snadnější čištění. Zpracovávat bychom neměli mokrý odpad, protože se stroj rychle zanáší a obtížně čistí. Drtič je zabezpečen i proti úrazu obsluhy.

Kvalita za vyšší cenu

Drtiče, fukary a vysavače prodávají nejen obchody zaměřené na zahradní techniku, ale i specializované hobby prodejny. Obhospodaření menšího pozemku zvládne i méně výkonné, a proto i levnější zařízení. S větší plochou pozemku roste zátěž, které je stroj vystaven, vybíráme proto odolnější a výkonnější. Vždy bychom bez ohledu na velikost pozemku měli posuzovat, jaký komfort potřebujeme, neboť výrobek s menší výbavou nám sice ušetří peníze, rychleji se však unavíme.

Zařízení pro domácí použití bývají obvykle na elektrický pohon, vysavače mají dvě rukojeti a velmi praktický popruh na nošení na zádech. Zvláště ženy přivítají podpůrné kolečko na konci fukaru, které umožní snazší manipulaci s vysavačem zejména v případě, že je vak na odpad již plnější. Hmotnost jednotlivých modelů se liší podle vybavení, cíleně je většina dílů vyrobena z vysoce odolných plastů, pokud jde o drtiče, kde je namáhání přece jen větší, upřednostňovat bychom měli ty s kovovou konstrukcí.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, Mountfield