Nejdříve si ale zopakujme povinnosti při odklízení sněhu z chodníků.

Povinnost odklízet sníh se změnila

Zahradní technika, sníh, odklízení, frézaLoni nabyl účinnosti zákon č. 97/2009 Sb., který novelizoval zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. Novela vypustila ze zákona 4. odstavec v § 27, čímž byla přenesena povinnost uklízet chodníky z majitelů přilehlých domů na obec jakožto vlastníka pozemní komunikace (chodníku). Na obec se tedy také musí obrátit ten, kdo přišel na neuklizeném (a neoznačeném jako „komunikace se v zimě neudržuje“) chodníku ke zranění. V Praze například je většina chodníků ve správě TSK, což znamená, že patří magistrátu. Liší se to ale případ od případu, některé mohou patřit městské části. Samozřejmě to funguje dále jako dříve – lidé ráno najdou zasypaný vchod a chodník, tak si cestu jednoduše musí odházet, aby mohli vyjít. Je to dobrý trénink, zdravá fyzická aktivita na čerstvém vzduchu, který je pročištěný také čerstvě napadlým sněhem. Majitelé rodinných domů pokračují v protahování cest také na zahradách.

Hrabla, maxihrabla, odklízeče sněhu

Klasikou jsou hrabla jednoduchá neboli prkno (dnes už plastová deska) na tyči. Více sněhu najednou odhrabete maxihrablem, které je silnější, širší a lépe se drží, zvládnete tak větší váhu sněhu. Variantou jsou odklízeče sněhu (Schneehexe) s kolečky. Hrablo pozinkované se záběrem 80 cm a dvojitou spojenou rukojetí (Trallnor) pořídíte asi za 1350 korun. Elektrické hrablo City Master stojí od 1000 do 2500 korun.

Hrablo, lopata a koště stačí na krátkém chodníku před domem a menším pozemku. Sníh umí být ale pořádně těžký, a když Hrablo, zahradní nářadínapadne najednou velké množství mokrého sněhu, síly někdy dojdou. Navíc se vyčerpávající práce časově protáhne. Kdo si ji chce ulehčit, nebo potřebuje mít protažené desítky metrů cest na velké zahradě od domu k dílně, kůlně, chatce, zahradnímu sklípku nebo garáži a navíc chodníky před plotem, určitě vezme zavděk motorovým pomocníkem – sněžnou frézou.

Motorové sněžné frézy

Frézy mají jednu rychlost nebo vícerychlostní převodovku. A samozřejmě zpátečku; při plném výkonu, když přidáte plyn, jedete s nimi rychlostí kolem 5 km/h. Vyjedete do kopce se sklonem asi 10°.

Menší varianty fréz využijí majitelé rodinných domů. Jsou vhodné také ke společnému zakoupení do menších bytových domů. Když se majitelé bytů na frézu složí, určitě se nebudou hádat, kdo se bude starat o sníh, protože práce jde rychle, je lehká a zábavná, cestičky i parkovací plocha před domem jsou protažené a odklizené za pár minut. Podle terénu a velikosti pozemku si vyberte jeden z několika typů s pojezdem. Jsou k sehnání zhruba v cenách od 12000 až do zhruba 85000 korun. Ty menší, o Zahradní technika, fréza, sníhhmotnosti asi 35 kg, mají šířku záběru kolem 50 cm a rovněž výška záběru činí asi půl metru – ukousnou tedy půlmetrovou sněhovou vrstvu. Sníh pak fréza odhazuje do vzdálenosti asi 6 metrů. Silnější stroje (za 25 - 30 tisíc korun) při šířce záběru kolem 60 cm odkrojí a zpracují najednou asi 60 cm vysokou vrstvu sněhu.

Nejsilnější stroje na velkou plochu a do hor

Na větší plochu nebo kopcovitou zahradu potřebujete stroje v ceně asi od 40000 korun a o výkonu 6,5 - 7 kW. Jsou silnější, i když šířka a výška záběru zůstává podobná. Lépe se s nimi jezdí, nenamůžete se do kopce, lehčeji přecházejí z jednoho terénu na druhý, lehce zatáčí, couvají a tak dále. Sněžná fréza není náchylná na špatné startování za mrazů a může se s ní díky halogenovým reflektorům pracovat i skoro za tmy. Do vyšších nadmořských výšek zvolte silné frézy (od 50 tisíc korun) s pásy místo koleček. Odklidí nejen prašan a mokrý sníh, ale i sníh zmrzlý, který odfouknou až 15 metrů daleko.

-ag-Foto: www.profimedia.cz