Dáváme si proto dobrý pozor, zda v tomto čase neuslyšíme hrom. Bouřka totiž podle pranostik zvěstuje bohatou úrodu. Ale bez práce se úrody, ať už hřmí či nehřmí, nedočkáme. Tak jdeme na to.

Zbavíme se škůdců

V ovocném sadu zaměříme svoji pozornost nejprve na škůdce. Vybereme si proto přípravek určený především proti mšicím, květopasu jabloňovému, puklicím a štítěnkám, které jsou zatím ve stádiu přezimování. Universálním prostředkem je třeba „Jarní souprava“ hubící škodlivý hmyz ve všech stádiích vývoje. Postřik provedeme nahrubo nastavenou tryskou, která strom doslova omyje. Stříkat můžeme hned na počátku rašení, nejpozději však ve stádiu zeleného poupěte.

S příchodem sluníčka nastává rovněž čas postřiků proti strupovitosti a padlí. Nachází-li se naše zahrádka v místech zvýšeného výskytu těchto chorob, neváháme a pustíme se do preventivní ochrany.

Stromy v plném květu

Většina ovocných stromů je během dubna už v plném květu. Některé kvetou víc, jiné méně, a proto je jim třeba občas pomoci. Stromy s bohatou násadou květních pupenů přihnojíme kombinovanými hnojivy nebo přípravky obsahujícími ledek. Objevíme-li u starších stromů, zejména jádrovin, příliš bohatou násadu květních pupenů, bude nám jasné, že ze všech nemůže vzejít kvalitní ovoce. Zredukujme proto plodonosný obrost odpovídajícím řezem.

Pěstitelé třešní asi vědí, že tyto stromy jsou cizosprašné a potřebují k opylování ještě další odrůdu. Co ale dělat, když v okolí žádné nejsou? Stačí si přivést z jiného vzdáleného stromu alespoň jednu rozkvetlou větvičku a pověsit ji doprostřed koruny. Do budoucna si ale můžeme ušetřit práci tím, že na svoji třešeň nějakou jinou odrůdu naroubujeme.

V zeleninové zahradě sejeme, sázíme...

Výsev kořenové zeleninyV zeleninové zahrádce se už bude vesele sít a sázet. Hned na začátku měsíce nás čeká výsadba salátu, později košťálové zeleniny a naklíčených brambor. Současně můžeme začít s výsevem letního salátu, červené řepy a dřeňového hrachu. Pamatujme, že v této době by půda neměla nikdy vyschnout.

Kdo si v březnu nestihl připravit záhonek, musí se sázením chvilku počkat a vše dohonit. Nejprve bude třeba odstranit plevele včetně loňských zbytků, pak záhon zrýt, zapravit do půdy kompost a po povrchu rozhodit plná průmyslová hnojiva.

Do pařeniště nebo na chráněný výsevný záhon vyséváme v tuto dobu kedlubny, růžičkovou kapustu, pór, zimní zelí a zelí pro letní sklizeň. Od druhé poloviny měsíce můžeme začít také s výsevem skleníkových nebo pařeništních okurek a cukrových melounů pro předpěstování. Ke konci dubna se už můžeme pustit také do výsadby rajčat, paprik, okurek, melounů a lilků.

Zakryté plochy osázené ranou zeleninou nám výborně také poslouží k jejímu rychlení. Než se nadějeme, budeme moci sklízet čerstvý salát nebo ředkvičky, na ostatní druhy zeleniny dojde co nevidět.

V tuto dobu už můžeme sklízet zeleninu také z odkrytých záhonků. Bude to například přezimovaný špenát, zimní salát, cibule sazečka, reveň či pór. Rostliny vyseté v březnu sice mají do sklizně ještě daleko, o to více však budou potřebovat naši péči. Nezapomeneme je proto čas od času okopat a vyplít. Pamatujeme i na nějakou tu kapku vody, pokud nám nespadne z nebe.

-ra-Foto: www.profimedia.cz