S jarem, čerstvým vzduchem a slunečním svitem se před našima očima pokojové rostliny přímo probouzejí, obrůstají, rozrůstají se, případně začínají kvést. Musíme jim v této době věnovat potřebnou pozornost a péči.

Škatule, škatule, hejbejte se

Tchýnin jazyk - Sansevieria trifasciataŠkatulemi budou v tomto případě květináče, truhlíky a kontejnery s našimi pokojovými rostlinami. Konečně se totiž pořádně ukázalo slunce, zvyšuje se intenzita slunečního svitu i jeho délka - a tak se některé květiny doma ocitají náhle v přímém slunečním záření. To jim většinou vadí, proto s jarem nastává velký přesun květináčů sem a tam - některých za světlem, jiných zase trochu ze světla, alespoň z toho prudkého a přímého.

Na jaře, po měsících slabého slunečního záření, může trpět Sansevieria trifasciata s tučnými dvoubarevnými listy. Té silnější jarní slunce způsobuje spáleniny. Sanseviery proto na jaře odstraníme z okenního parapetu nebo jiného místa s přímými paprsky.

Některé květiny na jaře vynášíme na zahradu, balkon nebo terasu, kde stráví letní sezonu. Mezi jinými to bude i Livistona chinensis - pokojová palmička, která poputuje na jaře ven. To ale asi až v polovině května, kdy ji můžeme vynést do polostínu a nechat ji tam do září. Na balkon a terasu ji dáme také jen v případě, pokud tam nepraží ostré slunce a je zastíněný. Pokojové palmičky v dubnu přesadíme a budeme pravidelně zalévat, starší rostliny přihnojíme.

Ficus benjamina 'Golden Moniqu' Také fíkus od jara do podzimu přesuneme na zahradu nebo balkon; ještě předtím ho ale předem postupně přivykáme na ostré letní slunce.

Přesazování je individuální věc

Na jaře potřebují květiny přesadit, ale ne všechny a ne každý rok. Každou pokojovou květinu přesazujeme individuálně, podle toho, co potřebuje.

Některé potřebují přesazovat každoročně, jiné obrok, další od druhého nebo třetího roku stáří. Třeba fíkusy přesadíme na jaře, ale jen mladé rostliny, starší nepřesazujeme každý rok.

A jakou zeleň nabídneme zakousnout kočce?

Pokud máte kočičího mazlíčka, může vám některé rostliny, ve kterých najde zalíbení, nejen okousat, ale také se jimi přiotrávit. Proto mu nějakou tu zelenou lahůdku dejte Šáchor - Cyperuspřímo před nos, ostatní zeleň nechá na pokoji. Tou lahůdkou může být zejména šáchor. Na pěstování je nenáročný, ovšem kromě toho, že jako bahenní rostlina potřebuje neustále vodu. Postavíme ho tedy nejen kočce na oči, ale i do hlubší misky s vodou, případně zasadíme do samozavlažovacího květináče.

Jak květiny instalovat na letní stanoviště

Květináče s pokojovými květinami, které budeme přes léto pěstovat venku na zahradě, terase nebo balkonu, často není vhodné jen tak přenést v květináči ven. Na slunci, ve větru a vysokých teplotách bude zemina více vysychat, proto není možné je nechat zejména v plastových jednoduchých květináčích, které by navíc převrhl vítr. Ještě než květiny v květnu vyneseme na vzduch, promyslíme si, v čem budou stát, aby prospívaly a zdobily zahradu. Vyvarujeme se umístění květináčů cik cak, výhodnější je seskupit je k sobě. Tak si i částečně budou stínit a vytvoří Ficus benjamini, Butia capitata a Howea forsteriana v květináčích, v obývacím pokoji si miniaturní mikroklima, budou méně vysychat.

Na zahradě v polostínu například můžeme předem vybudovat velký dřevěný truhlík - ohrádku, kam květináče jeden vedle druhého naskládáme. Ten vytvoří přitažlivý kontrapunkt v zahradě nebo krásně ozdobí terasu. Vhodným poskládáním květin vytvoříme estetický přírodní celek, když dáme nejnižší rostliny dopředu, kvetoucí doprostřed a vysoké jako pozadí celé skupiny.

Obří čtvercový truhlík na několik květináčů můžeme koupit, anebo vyrobit ohrádku z několika terasových mořených prken. Květiny během léta ovšem budou potřebovat pravidelnou zálivku. Pokud nebudeme často delší dobu doma, přesuneme květiny do stínu a zajistíme někoho, kdo bude zalévat. Využijeme také samozavlažovací květináče.

-ag-Foto: www.profimedia.cz