Co nás čeká v okrasné zahradě

Záhonky trvalek jsou v tuto dobu již v plném květu, a proto pilně zaléváme, hnojíme, vytrháváme plevel a přivazujeme vyšší rostliny. Vysazujeme také většinu rostlin předpěstovaných v pařeništi a rozsazujeme semenáče karafiátů.

V plném květu jsou teď okrasné dřeviny jako šeřík, zlatice, dříny aj. Brzo ale začnou uvadat, a pak uděláme nejlépe, když květy co nejdříve odstraníme, než začnou nasazovat semena. Zajistíme si tak stejně pěkné květy na příští rok.Šeřík, keř

S výsadbou choulostivých letniček na otevřený záhon rozhodně nespěcháme, i když sluníčko pálí jako zjednané. Začátkem měsíce se mohou ještě kdykoliv objevit mrazíky a zhatit naše dílo. Počkáme s tím proto až po Zmrzlých mužích, kdy se počasí usadí.

U odkvetlých cibulovin – především narcisů a tulipánů odstřiháváme zavadlé květy, aby se zbytečně nevysilovaly tvorbou semen. Cibule ještě ponecháme nějaký čas v zemi, dokud se nezatáhnou. Od druhé poloviny měsíce můžeme začít s výsadbou jiřin a dalších hlíznatých rostlin.

V tuto dobu už také můžeme začít s výsevem dvouletek na pěstební záhon. Počítáme ale s tím, že zde po vyjednocení zůstanou až do podzimu, kdy je přesadíme na trvalé stanoviště.

Trávník bychom už zase měli pravidelně sekat a občas pohnojit průmyslovými hnojivy. Objevíme-li při tom holá místa, zkypříme hrabičkami půdu a co nejdříve je osejeme. Větší plochy zakryjeme zprvu raději netkanou textilií, aby semena nevyzobali ptáci.

V ovocné zahradě bude také práce dost

V ovocné zahrádce si dáme dobrý pozor na výkyvy počasí. Do poloviny měsíce mohou kdykoliv přijít noční mrazíky, které dokáží zničit spoustu květů. Určitou ochranou může být postřik co nejvíce rozptýleným proudem vody - až mlhovinou. Pokud na rostlinách Jahody, jahodníkzmrzne, nevadí, led nadělá daleko méně škody než holý mráz. Dříve se s úspěchem využívalo též vykuřování, ale to je vzhledem k současným vyhláškám poněkud problematické.

V květnu bychom se už měli začít starat o jahody. Nejprve zbavíme každý keřík zaschlých částí, a potom se hned pustíme do plevele. Očištěný záhon mělce okopeme a pohnojíme kompostem nebo doporučenými hnojivy. Podle počasí také zaléváme. Pamatujeme na případný postřik proti plísni šedé.

Nezapomeneme, že máme poslední příležitost k přeroubování třešní a višní v době květu. Pokud jsme si v lednu přichystali rouby, které ve zdraví přečkaly zimu a ještě nezačaly rašit, pustíme se do práce.

Na přelomu května a června také roubujeme angrešt na meruzalku. Jako podnože nám poslouží meruzalkové pruty vysoké 120 až 140 cm, které vyrůstají asi 10 cm od kmínku a mají už vlastní kořínky.

Zelenina z vlastních zdrojů

Zelenina, sazenice, pažitka, salát, kedlubna, paprikaV zeleninové zahrádce se už můžeme pustit do jednocení vzešlých výsevů kořenové zeleniny a cibule. Na uvolněných záhoncích lze zase v tuto dobu vysévat tykve, fazole, okurky nebo karotku pro podzimní sklizeň. Přečteme si ale nejprve příbalový leták a seznámíme se s dobou klíčivosti. Rostlinky by neměly vzejít dříve, než odezní Ledoví muži.

Pařeniště a skleníky je výhodné v tuto dobu osazovat předpěstovanými sazenicemi rajčat, okurek, paprik, cukrových melounů a lilků.

Svědomitý zahradník může už v květnu kulinařit ze svého. Už v těchto jarních dnech lze sklízet ředkvičku, hlávkový salát, rané odrůdy kedluben a květáku, hlávkovou kapustu, reveň a kuchyňskou cibuli.

-šum-Foto: www.profimedia.cz