Koupacímu jezírku by se mělo říkat rybník, protože je uměle vytvořené. Je to vodní nádrž, která funguje bez chemického čištění. Má dvě části: hlubokou koupací, bez substrátu a rostlin, které v něm rostou. Druhou mělkou, regenerační, v níž se daří vodním a vlhkomilným rostlinám, které spolu s bakteriemi částečně čistí vodu.

Kde to začalo

Biotop, koupací jezírkoV SRN v posledních pětadvaceti letech minulého století, odkud se zahradní koupací jezírka rozšířila po Evropě. V Rakousku funguje dokonce několik veřejných koupališť až o rozloze 2500 čtverečních metrů! Silným motivem šíření biotopů byly zvyšující se ceny energií, protože jejich provoz je ve srovnání s bazény úspornější. Podpůrný důvod byl i nárůst alergií, protože koupání v jezírkách alergikům nejenže neškodí, ale v mnoha případech prospívá.

Typy biotopů – kolik komor?

Jednokomorový biotop má koupací část hlubokou 150 až 200 centimetrů, regenerační do 100 centimetrů. Dvoukomorový (případně vícekomorový) biotop má dvě (či víc) oddělené nádrže, jednu koupací a další regenerační. Tento systém je velmi účinný, ale finančně nákladnější. Komory nemusí být těsně u sebe, mohou tvořit samostatné celky propojené hadicemi. Čerpadlem se žene voda z „koupaliště“ do regenerační zóny a odtud se vrací vyčištěná samospádem do koupací komory.

Kam a jak jezírko umístit?

Nejprostší je vyznačit tvar hadicí či provazem tam, kde chceme jezírko. Protože je jezírko náročné na plochu, buduje se uprostřed nebo na straně pozemku, případně u domu.

Kde by biotop být neměl:

  • na severní straně domu – tam nesvítí slunce
  • pod vzrostlým listnáčem – padá z něj listí a pyly, což přispěje k přemnožení řas ve vodě
  • v celodenním stínu – vodní rostliny chřadnou, mají málo světla
  • aby se biotopu dařilo a voda byla prohřátá, potřebuje denně aspoň osm hodin slunečního svitu!

Jaká výška, hloubka, tvar

Abychom mohli udělat pár temp, mělo by mít koupací jezírko 150 a víc metrů čtverečních. Když tuto plochu rozdělíme v poměru 2:1 (regenerace – koupání), nepotřebuje žádný čisticí systém. Pokud si můžeme dovolit biotop třísetmetrový, pBiotop, zahradní jezírko, koupání, zahradaoměr zón může být 1:1. Čím menší jezírko, tím spíš je nutná čistička. Ideální hloubka je kolem 2,5 metru, v takové už dobře funguje biologická rovnováha. Dvojnásobná hloubka znamená chladnou vodu u dna, což stabilizuje teplotu před prudkými změnami. V hlubším jezírku se dobře plave a dá se do něj skákat. Je důležité, aby se v koupací části dno svažovalo do hloubky povlovně, abychom se měli kam postavit a odpočinout si. Vyplatí se vybudovat vstup do vody (žebřík, schody) a na břehu molo. Pro malé děti je praktické z části biotopu udělat brouzdaliště vysypané kačírkem a bez vysazených rostlin kvůli čisté vodě.

Koupací jezírko může být na každé zahradě, limitující je její velikost. Na plavání je třeba však počítat aspoň deset metrů, jezírka o velikosti 2 x 2 nebo 3 x 2 metry jsou leda k cákání dětí a pro osvěžení.

Rybník za čtrnáct dní

Jakub Krčín budoval svůj největší rybník Rožmberk pět let – od roku 1584. Jak dlouho trvá koupací jezírko? Je-li hotový projekt a zajištěný veškerý materiál, trvá vlastní realizace standardního biotopu 70 až 100 čtverečních metrů od vybagrování zeminy až po vysazení rostlin a instalaci mola a vstupu do vody 14 až 30 dní. Pak trvá asi měsíc, než se kal usadí.

Jak bude jezírko fungovat další roky, ovlivňují další faktory. Především kvalita filtračního systému, bez něhož skončí jezírko po dvou letech jako špinavá louže, a pravidelná údržba. Roli hraje spad listí, prachu a trávy do vody, ryby, počet koupajících se lidí a zda se před vstupem sprchují atd. Jak jezírko vybudovat, čím ho osadit a kolik jeho realizace vlastně stojí? To jsou otázky, na které si odpovíme příště.

-Marie Krausová, Dům a zahrada 5/2010-Foto: fotogalerie TvujDum.cz, www.profimedia.cz

Tip na další zajímavé články
  • Jak opticky snížit místnosti
  • Jak zařídit dětský pokoj
  • Kuchyňské linky a pracovní desky
  • Tipy a triky, jak financovat rekonstrukci
  • Zahradní nábytek......a dřevostavby jako hlavní téma přináší červnové číslo časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 19. 5. 2010.