Není to ale bez práce. O jehličnany se musíme starat a především je dobře vybrat.

Na trhu je zdánlivě nepřeberný výběr, dobré je ale předem si najít informace ohledně konifer, které by se nám líbily, abychom pak nebyli při koupi zklamáni, že by vysněný jehličnan na našem stanovišti neprospíval a chřadl, nebo by péče o něj vyžadovala Květník, jehličnan, thuje, tůjepříliš času a námahy. Rozhodně se vydáme do specializovaných obchodů a prodejních zahrad a vyhledáme tam odborníky, kteří nám s výběrem poradí.

Jak rostliny vybírat

Vyberete-li dobře, oceníte později nenáročnost při péči a dekorativnost, s jakou stromečky ozdobí terasu nebo balkon. Každý jehličnan nesnese omezení životního prostoru a uzavření kořenového systému do květináče. Něco jiného je pěstovat zakrslé jehličnany v nádobách a ve volné půdě, kde se méně přehřívají a mohou přijímat živiny z okolní půdy. Pokud jste začátečníci a nikdy jste jehličnan v nádobě na terase nepěstovali, začněte s méně náročnými a finančně dostupnými druhy. Jsou to především cypřiše, túje a jalovce. Později, až získáte zkušenosti, se můžete soustředit na stromky náročnější na péči: jsou to zakrslé formy různých druhů jedlí, borovic a smrčků.

Dwarf Cypress, cypřišek, jehličnanV čem je péče o jehličnany v nádobách těžší než o stromky volně rostoucí?

Stromek v nádobě má omezený prostor pro přijímání živin a vody, a je tak na naší pravidelné péči mnohem více závislý. Mnohem lehčeji může vyschnout, spálit se na pražícím slunci, ale naopak i v případě těžkého přemokření kořenů uhynout, případně vymrznout v malé nevyhovující nádobě. Zatímco na volně rostoucí stromek si v létě můžeme dovolit delší dobu pozapomenout, u terasových jehličnanů je nutno dbát o pravidelnou zálivku a přihnojování. Některé druhy, nejčastěji cypřiše, se také tvarují, seřezávají do požadovaného tvaru. Můžeme tak mít keřík nebo stromek na kmínku.

Jak má vypadat substrát do nádoby s jehličnanem

Cypřišek, nerozové květináčeZeminu (nevápenitou) smícháme s rašelinou a přidáme písek. Při sázení je důležité vytvořit v nádobě drenáž, přičemž drenážní vrstva musí být dostatečně hluboká. Pokud by se v nádobě hromadila voda, vedlo by to k přemokření a posléze uhnívání kořenů rostliny. Do nádob s drenážními otvory ve dně naskládáme na dno drobné kamínky, které budou bránit vypadávání zeminy a zároveň zajistí volný odtok přebytečné vody. Do zeminy se může přidat i několik kamínků, ty omezí vysychání zeminy. Po zasazení stromku je vhodné překrýt zeminu vrstvou drcené kůry nebo jiné mulčovací hmoty, opět aby substrát nevysychal.

Vybírejte atraktivní a moderní nádoby

Velikost: Nádoba musí být dostatečně velká - opět se při nákupu informujte u odborníků, zda poměr stromku a květináče vyhovuje, jak moc narostou kořeny apod. Materiál: keramika nebo samozavlažovací plastové květináče vložené do obalu, který zabrání přehřívání vnitřního květináče.

Jehličnany, dřeviny, vřes, modřín, tůje, boroviceDekorativní designové samozavlažovací květináče: ideální volba, květináč zajistí optimální péči o rostlinu a zároveň dokonale vypadá. Mohou být kovové, patinované, kameninové. Terasu dynamizuje kombinace tvarů nádob s jehličnany - postavte vedle sebe květináče oválné, krychlové, válcové, kvádrové...

Na co dát pozor u jehličnanů pěstovaných v nádobách

Dostatečná velikost nádobyPravidelné dodávání živinDostatečná zálivkaZamezení přehřívání kořenů v horkuNepřemokření substrátu, což může vést k hnití nebo zmrznutí rostliny

-ag-Foto: www.profimedia.cz