Pokud jde o vzhled, měly by dokonale zapadnout do celku zahrady v jejích barvách a pojetí. A jako v koupelně příliš nápadné obklady často zabijí celek, stejně tak zahrada může vypadat přeplácaně, když se klade moc velká pozornost na zdobnost cestiček.

Dlažba, terasa, zahradní nábytekVelkoformátové zahradní dlaždice se lépe udržují než menší mozaika, mají ale zase jinou nevýhodu - ohyby cest se špatně vytáčejí, a tak jsou proto vhodnější na rovné cesty a větší plochy. Na nepravidelné úseky zahrady a užší cestičky zkuste kromě malých dlaždiček využít třeba i nepravidelné dlaždice zdařile imitující přírodní kámen. Dají se poskládat kolem objektů, obkroužit jimi kmeny stromů a vytvořit zatáčky o malém poloměru.

Co zahradním cestám příliš nesluší

Jsou to betonové dlaždičky, vypadají levně, uniformně, nudně a hlavně - šedivá působí přísně a studeně. Tedy přímo opak toho, co v zahradě očekáváme. Zahrada leckdy nevstřebá naopak ani příliš barevné, výrazné dlaždice.

Jak vybírat chodník

Nikdy se nesmí materiál na chodník vybírat jen při pohledu na dvě tři dlaždice. Je nutné si představit celek. To není lehké - v obchodech jsou sice vystaveny větší kusy dlažeb, ale ve výšce očí. Jediná cesta je vzít čtyři dlaždice a položit je na zem, dívat se na ně dolů pod nohy jako v reálu.

Terakotové dlaždice do zahrady skvěle zapadnou

Hodně lidí má slabost pro červenou cihlovou dlažbu. Není divu, přírodní cihla je opravdu krásná, a tak jsou k vidění v zahradách cestičky, terásky a zídky z dvakrát pálených cihel. Je ale i jiné řešení - cihlová dlažba. Příkladem může být zahradní dlažba Antigue, Doppio nebo Siena; na trhu je drsná nebo hladká varianta, světlá nebo v temnějších cihlových odstínech. I další dlažby - Platen bukero a Platen bakaro - mají příjemně "středomořský" terakotový vzhled.

Cihlový chodník stokrát jinak

Zahradní dlažba, zahradaDlažba barvy terakota nemusí být v zahradě uniformní; vyskytuje se v nepřeberných odstínech, mezi kterými byste měli důkladně zapátrat. Dlaždice se liší strukturou, velikostí, tvarem. Dlažba jedné barvy může být pojata desítkami různých způsobů - vybrat si lze čtvercové dlaždice, obdélníky, užší pásky, drsnou strukturu, kartáčovaný efekt, patinovaný povrch, dlaždice plasticky vystouplé nebo se seseknutými hranami. Dlaždice také může mít nepravidelné, jakoby lehce otlučené okraje, což imituje její stáří, patinu, opotřebovanost, což je stále vyhledávaný a módní efekt. A tyto maličkosti umějí nakonec vytvořit pokaždé úplně jiný chodník, stejně jako variace v barevnosti. Dlaždice může být jemně melírovaná, žilkovaná, světlejší oranžová nebo temnější cihlová. A přidá-li se k tomu nakonec různý způsob pokládání (vazba pásková, cihlová, do čtverců atd.), vzniknou z dlaždic jediné barvy desítky na pohled zcela různých chodníků.

Také dřevo je v zahradě jako doma

Další možností, nad kterou je možné uvažovat na terasu, k bazénu a jiné zahradní prostranství, jsou zahradní dřevěné dlaždice. Vynikají přírodním vzhledem, snadnou montáží a dlouhou životností.

TIP: Jestli se vám nelíbí kompaktní, totální a celistvý chodník, nejste přítelem dláždění a betonování, pak zvolte volně pokládané nášlapné zatravňovací kameny. Ploché umělé nebo pískovcové kameny různých tvarů a velikostí můžete položit za sebou do trávníku a vybudovat cestičku.

-ag-Foto: www.profimedia.cz