Sklizeň ovoce

Během měsíce sklízíme pozdní odrůdy jádrovin a ukládáme je do sklepa či jiné nevytápěné místnosti. Plastové bedýnky nebo lísky vyložíme papírem, aby se plody navzájem nedotýkaly.

V této době také dozrávají pozdní odrůdy švestek. Sklízet je ale nemusíme najednou. Plody určené ke skladování raději otrháme o něco dříve, dokud jsou ještě tuhé, ostatní, které použijeme na povidla nebo hned zbaštíme, mohou na stromě zůstat až do listopadu. Budou sladší.

Dříve, než se dostaví plískanice, bude třeba dostat ze zahrádky i pozdní odrůdy vinné révy, kdoule, brusinky nebo kiwi. Poslední vlašské ořechy nám už budou padat takřka samy. Nezapomeňme je před uložením nechat důkladně proschnout.

Až ovoce sklidíme

Po skončení sklizně začněme s hnojením kompostem i průmyslovými hnojivy a jejich zarýváním v okolí ovocných stromů a keřů. Před koncem měsíce se pustíme do výsadby ovocných dřevin. Pamatovat ale budeme na optimální odstup, aby měly dostatek světla. Angrešt a červený rybíz potřebují plochu 2 x 2 m, černý rybíz 2 x 3 m. Stromkový angrešt vysadíme na vzdálenost 1 m a maliník minimálně 70 cm.

V tomto termínu musíme ještě stihnout prořezat keře bobulovin a od červeného a bílého rybízu odebrat řízky. Napícháme je do půdy tak, aby na vzdálenost 10 až 15 cm vyčníval pouze jeden pupen.

V zeleninové zahradě

V zeleninové zahrádce dokončíme sklizeň rajčat, i kdyby nebyla červená. Nezralé plody necháme dojít za osluněným oknem, dokud se nevybarví.

Také pozdní odrůdy košťálové kořenové zeleniny musí pod střechu. Tentokrát však do sklepa či jiné tmavé a nevytápěné místnosti, kde je uložíme do bedýnek s pískem. Záhon s nově vzešlým zimním salátem vyjednotíme a obložíme zbylé rostliny chvojím. To samé platí i pro ostatní druhy přezimující zeleniny.

Při mírnějších mrazech můžeme nejméně dva měsíce nechat venku hlávkovou kapustu, čínské zelí a endivii. Otužilé druhy, jako je růžičková kapusta, černý kořen, kadeřávek a pór, nám na záhoncích vydrží až do jara.

Sklizené záhony nahrubo zryjeme a pohnojíme. Podle potřeby následných druhů zeleniny vybereme doporučená průmyslová hnojiva nebo uleželý hnůj. Určitě nic nezkazíme vyzrálým kompostem.

Pěkného počasí lze také využít k výsevu přezimující mrkve, špenátu a kořenové petržele na otevřený záhon. Choulostivější druhy, jako je salát k řezu, ředkvička, endivie, ředkev aj., vysejeme raději pod sklo.