Představte si, že máte dům, zahradu a malou holčičku jménem Klárka. Klárce jsou čtyři roky a nejradši se po zahradě prohání na tříkolce nebo hospodaří ve svém malém domečku. Vaše zahrada je kromě živého plotu z tújí holá a vy byste ji rádi vybudovali novou tak, aby rostla spolu s Klárkou.

První období – Klárka a tříkolka – 4 roky

Pro Klárku je teď důležitý dostatek volného prostoru. Na zahradě proto vznikne jen záhon s obvodovou zelení, který ji odizoluje od okolních pozemků. V záhonu budou jak stálezelené, tak i opadavé okrasné keře, které dětské oči přilákají svými nápadnými květy. Samozřejmě je důležité vybrat rostliny, jejichž plody ani jiné části nejsou jedovaté. Naopak čím více bude na zahradě keřů s plody jedlými, tím lépe. Jedním z nich může být třeba jedlý jeřáb nebo keř ostružiníku. Dětský domeček a houpačka jsou umístěny u terasy, aby mohla být Klárka pod stálým dohledem rodičů.

Druhé období – Klárka a kamarádi – 8 let

V září začala Klárka chodit do školy a – nemá cenu to déle odkládat – do dětského domečku se už prostě nevejde. Je tedy čas začít uvažovat o dalších změnách ve vaší zahradě, aby Klárce vyhovovala, až si domů přivede nové kamarády. První úpravou, která nastolí finální terén zahrady, bude vybudování nízké opěrné zídky z kamenů, která zahradu rozčlení na horní a dolní část. Zídka se z nulové roviny (úroveň terasy) zdvihá postupně, takže na horní rovinu lze pohodlně vyjet se sekačkou. Vzniklá rovná plocha, která navazuje na terasu, je ideální pro umístění velké trampolíny, která se akorát vejde do oblouku zídky. Horní rovina je pak přípravou na budoucí posezení. Kromě trampolíny vyroste u zídky také nový okrasný záhon. Rostliny v tomto záhonu svým charakterem připomínají rostliny vodomilné tak, aby vhodně doplnily plánované koupací jezírko. Dalším herním prvkem, se kterým se na zahradě počítá, je dřevěná věž se skluzavkou a houpačkou, na kterých bude moci Klárka se svými kamarády řádit.

Třetí období – Klárka a fotbal – 12 let

A je to tady! Klárka se nám zakoukala do fotbalistů. Celý den chce nosit dres svého oblíbeného fotbalového klubu a s míčem chodí snad i do postele! Naopak klouzačka ji už vůbec neláká, a vám něco říká, že je zase čas na změnu... Po odstranění dřevěné věže vznikl dostatek prostoru pro malou fotbalistku, ale trampolína – oblíbené útočiště všech dětí z okolí – zůstává na svém místě. Nové úpravy se dostane horní rovině nad kamennou zídkou – plocha se vysype jemnými oblázky a vsadí se do ní několik kamenných šlapáků. Tak vznikne plocha pro umístění samonosné houpací sítě, ve které budete moci nerušeně odpočívat. Houpací síť od terasy částečně odcloní kvetoucí keře a trvalky, kterým uložení do štěrkového lože vyhovuje. Přístup k síti je také po kamenných šlapácích, které budou procházet mělkým štěrkovým jezírkem. Bude to vlastně suché jezírko, ve kterém se voda nashromáždí pouze po vydatných deštích.

?

Čtvrté období – Klárka a léto – 16 let

Minulé léto bylo hodně parné a celá rodina toužila po klidném posezení ve stínu, které stávající terasa neposkytovala. Taky Klárka neustále doma vyprávěla o kamarádech, kteří mají doma bazén, a tím dala jasně najevo, co jí na stávající zahradě schází. A tak se stalo, že horké léto dalo impuls ke vzniku finální verze vaší vysněné zahrady... Houpací síť se z horní roviny přesunula k terase a na její místo šikovný truhlář vyrobil vzdušný dřevěný altán. Zastřešení altánu tvoří pouze pruhy pevné látky, které se upevní na dřevěný rám, a poskytnou tak zastínění. Toto řešení je hodně variabilní – látky lze shrnovat dle intenzity sluníčka a také barevnost můžete měnit každé léto. Velkou změnou je také koupací jezírko, které vzniklo mezi terasou a opěrnou zídkou. Jeho okraj tvoří jemné oblázky s výsadbou vlhkomilných trvalek. Na jezírko navazuje záhon, který vznikl ve druhé fázi budování zahrady. Posezení na terase zpříjemní šumící voda, která přepadává z horního malého jezírka do jezírka koupacího. Nový záhon vznikne také u terasy a budou v něm zastoupeny hlavně bylinky a keře s vonnými květy. Posledním detailem, který dá zahradě finální podobu, je nový okrasný strom, který bude vysazen na místě, kde kdysi stávala věž na hraní.

?

A jaký problém řešíte na zahradě vy? Ať už je jakýkoli, zkuste se poradit se zahradním architektem. Stačí jen kliknout a napsat, co vás trápí, zajímá...

-Lenka Musilová, Living in green, Dům a zahrada 1/2011-

Časopis, Dům a zahradaV únorovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Domy z katalogu: vše o typových domech a projektech
  • Co zlevní, co zdraží: ceny stavebních prací a materiálů v roce 2011
  • Jan Rampich o tom, k čemu je dobrý architekt
  • Žlutá v interiéru: nová rubrika architektky Haroldové
  • 7 kroků k funkční kuchyni
  • Vše o jídelních stolech
  • Slunečníky do zahrady

Únorové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji od 18. ledna 2011.