21. března nastává jarní rovnodennost, a tím končí vláda paní zimy a začíná měsíc zrození nového života a nového roku, alespoň tak tomu bylo v římském kalendáři, v němž byl březen prvním měsícem roku.

Zahrada, sázení, výsev, cibuloviny, letničkyPro nás zahradníky, zahrádkáře, chalupáře a všechny ty, kteří vlastní kousek zahrady u svého domu, to znamená, že po zimním „lenošení“ musíme věnovat zahradě mnohem více času. Myslím, že mohu říci za většinu z nás, že ten čas obětujeme rádi. V této době začínáme připravovat zahradu na jarní probuzení, proto z rostlin odstraníme zimní kryt, jako je listí, sláma, chvojí, dřevěné desky, které chránily choulostivé rostliny proti vlhkosti. Vyhrabeme zbylé listí a zbytky rostlin ze záhonu, odstraníme plevel, který nám jako zázrakem stihl přes zimu narůst, a půdu hráběmi lehce nakypříme. Musíme dát pozor, abychom přitom nepoškodili narašené pupeny trvalek a cibulovin. Utužíme kořenový bal po zimě.

Tip: U některých trvalek, jako je např. brčál, barvínek – Vinca minor, čemeřice – Helleborus, jaterník – Hepatica, odstraníme listy, které by jinak bránily pohledu na krásu květů.

Růže, zahrada, jarní střihKoncem března rozhrneme přikopčenou zeminu od růží, růže sestříháme a přihnojíme průmyslovými hnojivy. Při stříhání postupujeme takto: nejprve odstraníme všechny tenké a poničené větve, potom vybereme dva až tři nejsilnější výhony, které ponecháme, a ostatní odstraníme. Ponechané výhony zakrátíme na dvě až čtyři očka. To znamená, že u růží, které jsou v růstu bujnější, ponecháme na výhonu čtyři očka a u těch, které rostou slabě, necháme jen dvě. Tímto řezem u slabě rostoucích keřů růst podpoříme. Pamatujme, že růže kvetou dobře jen ze silných a zdravých výhonů. Stromkové růže zbavíme zimního krytu, ukotvíme ke kůlu a provedeme jarní řez.

Pokud si chceme zahradu oživit barvami, můžeme mezi trvalky a jarní cibuloviny nasadit přirychlené kvetoucí macešky – Viola wittrockiana a Viola cornuta, které si zakoupíme v obchodě. Ač jsou tyto rostliny přirychleny ve skleníku, tak by jim slabší jarní mrazíky neměly ublížit.

Tip: Patříte-li mezi samopěstitele květinové sadby, tak právě teď nastala správná doba pro výsev mnoha krásných letniček, jako jsou např. ostálky – Zinnia, aksamitník – Tagetes, krásenka – Cosmos, třapatky – Rudbeckia.

Provádíme jarní řez ovocných dřevin, především jádrovin.

U keřů a zvláště u živých plotů se stává, že po zimě s bohatou sněhovou nadílkou jsou rostliny rozvalené a náš tvarovaný živý plot vypadá jak ruiny hradeb. Pokud nepomůže zastrčení rozvalených větví zpět do plotu, je nutný řez. Rozvalené větve odstraníme nebo živý plot celý sestřihneme tak hluboko, Tis, živé ploty, zahrada, střihjak je zapotřebí. Vždy dodržujeme požadavky jednotlivých druhů na řez: např. není možné seříznout živý plot ze zeravu (Thuja) příliš hluboko do starého dřeva, protože ze stařiny špatně obráží, ale živý plot z tisu (Taxus baccata) nebo ptačího zobu (Ligustrum) se nemusíme bát seříznout hluboko, vždy spolehlivě obrazí.

Živé ploty, které nám zestárly a přerostly, můžeme zmladit. Některým keřům prospívá každoroční jarní zmlazení, to znamená, že rostliny sestřihneme 10 – 20 cm nad zemí nebo jen částečně zakrátíme větve o jednu třetinu až jednu polovinu. Jedná se o keře kvetoucí v létě, tímto sestřižením docílíme bohatší a silnější násadu květů. Jsou to především komule Davidova – Buddleia davidii, nižší druhy tavolníku, např. Spiraea japonica, Spiraea x bumalda, nebo mochna křovitá – Potentilla fruticosa, ibišek syrský – Hibiscus syriacus, ořechokřídlec klandonský – Caryopteris x clandonensis.

Zahrada, řízky, výsadba, keře, dřevinyPokud jsme si v zimě připravili dřevité řízky keřů pro namnožení, např. živého plotu, tak je nyní využijeme. Na předem zrytý a uhrabaný záhon položíme černou fólii nebo textilii, řádně ji ukotvíme a uděláme do ní dírky (5 cm od sebe, šířka řádku 15 cm). Do těchto dírek napícháme dřevité řízky, dáváme pozor na správnou orientaci pupenu, ze země necháme koukat jenom jeden pupen. Po dokončení práce záhon řádně zalijeme. Takto namnožené keře budeme dobývat ze záhonu až na podzim.

-Miroslav Moravec, Dům a zahrada 3/2011-

Foto: www.thinkstockphotos, www.isifa.com, Fiskar

V březnovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Hlavní téma: Montované domy
  • Stavební spoření: praktické tipy a vychytávky
  • Jan Rampich o venkovském a městském obydlí
  • Oranžová v interiéru: pokračování nové rubriky architektky Haroldové
  • Topení pro 21. století
  • Slavné vily
  • Zahrady ve svahu
  • Dárek v podobě osmdesátistránkového časopisu vychytaných receptů Co dům dal

Březnové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji od 15. února 2011.