Automatické nebo také robotické sekačky trávy, to jsou noví pomocníci při péči o zahradu. Udržují trávník nejen v době, kdy jsme doma, ale zvládnou to i v případě, že odjedeme třeba na dovolenou.Sekačky trávy, zahrada, zahradní technika

Sama jezdí, sama seká

Automatické sekačky jsou vybaveny nejmodernější technologií – nevyžadují lidskou obsluhu ani vlastní připojení na elektrickou energii, řídí je počítač, jsou akumulátorové. Pro svou činnost potřebují takzvaný vodič, tedy drát, díky němuž vymezíme plochu, kterou chceme sekačkou udržovat. Vodičem je možné ohraničit nejen celý obvod pozemku, ale smyčkami vymezíme i ostrůvky s květinami nebo se zeleninou, které má sekačka vynechat, a podobná místa. Vodič stačí v trávníku jednoduše zajistit proti posunutí skobičkami, můžeme ho ale i položit pod povrch země.

Sekačka seče trávu pomocí takzvaného náhodného vzorce, to znamená, že napodobuje spásání porostu zvířetem, na povrchu tedy nejsou žádné pruhy ani jiné stopy a plocha vypadá naprosto přirozeně. Sekačce nevadí ani stromy nebo jiné překážky v zahradě, když k nim dospěje, zastaví, pomalu couvne a otočí se, zvolí nový Sekačky trávy, zahradní technika, zahradasměr a pracuje dál. Akumulátory se dobíjejí v případě potřeby v automatické nabíjecí stanici, připojené na zdroj elektrické energie. Tu umístíme na suchém, krytém a pro sekačku přístupném místě v zahradě.

Na trhu jsou už také sekačky s hybridním pohonem, to znamená, že za denního světla a příznivých podmínek využívají energii ze slunce, až když to není možné, začnou využívat elektrickou energii. Tento způsob s sebou nese nemalé úspory energie.

Pro malé i velké plochy

Sekačky jsou podle typu a značky určeny pro údržbu jak malých ploch, tak pozemků větších, speciální modely zvládnou i plochu několika tisíc metrů čtverečních a stoupání do sklonu terénu 27°, je proto možné je využít pro údržbu sadů, parků či sportovních ploch. Novinkou jsou robotické sekačky, které díky patentované technologii nepotřebují obvodový vodič, travnatý povrch rozpoznají díky zabudovaným speciálním čidlům. Když narazí na povrch, kde není trávník, samy změní směr jízdy. Podle typu jsou tyto sekačky také určeny pro údržbu velmi malých nebo větších a různě položených ploch, ty pak jsou vybaveny stálým pohonem všech čtyř kol. V případě bezvodičových modelů je nutné udělat opatření okolo bazénu, který má obvodovou hranu nižší než 9 cm.

Všechny automatické sekačky jsou řízené počítačem, díky němuž se nejen samy dobijí a posekají trávu na určené ploše, mohou pracovat až 24 hodin denně, dobu sečení a čas lze naprogramovat podle potřeby. Provoz sekačky je zcela nehlučný, v době její činnosti lze proto na zahradě také nerušeně odpočívat. Sekání je možné nastavit i na noční hodiny. Počítač sleduje i stav nabití akumulátorů a při poklesu napětí pod určitou hodnotu sekačka sama vyhledá nabíjecí stanici a dobije se. Po dobití se odpojí a pokračuje v sekání trávníku.

Tento typ sekaček nemá sběrný koš, ale není třeba dělat si starosti s posekanou trávou, malé kousíčky trávy se na trávníku samy rozloží, případně zvolíme přístroj, vybavený zabudovaným mulčovacím systémem. Proti odcizení je sekačka opatřena alarmem, chrání ji i PIN kód, který zná jen majitel a bez jehož zadání nebude uvedena do provozu. Sekačka má i bezpečnostní opatření proti poranění – žací břity jsou kryté a navíc se zastaví vždy, když se kdokoli pokouší manipulovat se zařízením během činnosti.

-Dana D. Daňková-Foto: Kobra kovo, s.r.o., www.isifa.com, Robomow