rostliny, zahrada, duben, péče o zahraduV dubnu na zahrádkách rozkvétají jarní cibuloviny, jako jsou narcisky, tulipány a hyacinty. V této době je dobré cibuloviny přihnojit rozhozením vícesložkového hnojiva, jako je např. Cererit – jedině tak si zajistíme, že nám na daném stanovišti dobře pokvetou i v příštích letech. Po odkvětu odstraníme semeníky, aby se zbytečně nevysilovaly cibule. Semeníky nemusíme odstraňovat u drobnokvětých rostlin, jako jsou sněženky nebo ladoňky, které se ze semen velmi dobře množí, a tak rychleji zaplní daný prostor.

Pokud jsme si brzo na jaře koupili přirychlené cibuloviny v květináči a odkvetly nám, můžeme je zasadit do zahrádky. Následnou péči o tyto rostlinky přenecháme přírodě, ta si s nimi poradí lépe než my. Jarní cibuloviny jsou náročné na závlahu, a tak je v případě sucha řádně zalijeme.

Duben je měsíc, kdy se začínáme naplno věnovat péči o trávník. Je také vhodná doba pro zakládání trávníků: na dobře propracovaný a uhrabaný povrch rozhodíme travní semeno a lehce přehrábneme, potom vysetý trávník utužíme válcem nebo lopatou. Pro vylepšení půdy před výsevem můžeme použít trávníkový substrát, který rozhodíme na povrch a lehce hráběmi zapravíme do půdy.

Začátkem dubna sestřihneme okrasné traviny (např. Miscanthus – ozdobnice, Penisetum – vousatec, Panicum – proso) 10 – 15 cm nad zemí a přihnojíme je. Pokud se nám některé rostliny rozrostly do neúnosné míry, je správný čas trsy rozdělit.

V polovině dubna vysazujeme na záhony hlízy mečíků a jiřin. Mečíky sázíme do hloubky 10 – 15 cm, aby se nevyvracely. Budeme-li mečíky sázet postupně po týdnu nebo čtrnácti dnech až do konce května, pokvetou po celé léto až do zámrazu.

Sázíme okrasné keře a stromy. Před sázením je důležité dřeviny namočit do vody, aby se nasákla jak rostlina, tak kořenový bal. U ovocných dřevin provedeme řez, především u peckovin.

Zahradní jezírka vyčistíme, dopustíme vodu a osázíme rostlinami.

V dubnu můžeme některé letničky vysévat přímo na záhon, odpadne nám tak pracné předpěstování sadby, např. Tagetes – aksamitník, Kochia scoparia – letní cypřišek, Lathyrus odoratus – hrachor vonný, Nigella damascena – černucha damašská, Calendula officinalis – měsíček lékařský. Vyséváme je buď volně rozhozem, nebo do řádků, popřípadě do hnízd. Po vzejití je nutné rostliny vyjednotit.

Pokud jsme si předpěstovali sadbu balkonových rostlin nebo jsme si je koupili v obchodě, můžeme je koncem dubna již vysadit do truhlíků a umístit na venkovní stanoviště. Musíme však dávat pozor a hlídat počasí, v případě poklesu teploty k nule rostliny raději přemístíme na chráněné stanoviště. Rostlinám může ublížit i příliš prudké slunce, zvláště těm, které jsme si předpěstovali doma, proto je vždy lepší rostliny nechat postupně přivykat na venkovní prostředí, otužovat je.

-Miroslav Moravec, DŮM&ZAHRADA 4/2011-

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com, Wikimedia, Fiskars