Akrylátová skořepina, základní prvek spa, má různé rozměry a kapacitu, členění vnitřního prostoru, variabilní počet a rozmístění sedátek, laviček a lehátek. Každé místo má určitou konfiguraci trysek pro masáž konkrétních tělesných partií. Spa je usazena v dřevěném kabinetu, takže se hodí do exteriéru (na zahradu či terasu) i interiéru (zimní zahrada, domácí wellness). Koupání pod širým nebem – v slunném létě, za deště nebo v zimě – má bezkonkurenční kouzlo, které běžná vana nepředčí. Nemluvě o tom, že spa je k dispozici, kdykoli si vzpomenete a bez čekání, až nateče voda.

Podle čeho vybírat:

  • Podle počtu uživatelů. Spa má mít nejméně tolik míst, kolik je členů domácnosti. „Lázňování na střídačku“ vás brzy přestane bavit.
  • Podle věku. Rodině s malými dětmi se vyplatí model s vyvýšeným sedátkem.
  • Podle zájmů. Pro relaxaci nebo rehabilitaci volíme masážní spa. Nadšení plavci ocení Swim Spa, kde je instalovaný silný regulovatelný protiproud. Milovníkům vodních sportů je určeno Exercise Spa, kde lze protiproud využít pro aqua-jogging (na rozdíl od „suchozemského“ joggingu šetří klouby). Kromě toho je v něm veslařský simulátor. V takových „cvičebních lázních“ můžete posilovat, zpevňovat svaly, redukovat hmotnost; uživatelé s poruchami pohybového aparátu mohou vydatně rehabilitovat. A závěrem si dopřát masáž a relax.

Kam s lázní

Záleží na tom, jak často a k jakým účelům se spa využívá. Obecně platí, že má být na klidném místě, v příjemném prostředí, nejlépe s výhledem do zeleně. Lázně v exteriéru nám poskytnou víc vjemů díky střídajícím se ročním obdobím. Pokud není na vybranou nebo nechcete být lidem na očích, hodí se pro spa zimní zahrada stejně jako zastřešená terasa – jen pozor na hmotnost (spa + voda + osoby) s ohledem na nosnost terasy!

Je provoz nákladný?

I pro spa platí, že počáteční vyšší investice se dlouhodobě vyplatí. Jak z hlediska nízké údržbovosti, bezporuchovosti a vyšší životnosti, tak kvůli nízké energetické náročnosti. Tajemství energetické úspornosti je dané pěnovou izolací akrylátové skořepiny, účinným termokrytem, úsporným režimem při dočasném nevyužívání vířivky, vzduchovou pumpou, která neochlazuje vodu, úsporným oběhovým čerpadlem, přímým prouděním, které optimalizuje spotřebu elektrické energie, a dalšími technologiemi. Například americké spa Beta uvádí energetickou spotřebu (při celoročním užívání ve venkovním prostoru podle velikosti a četnosti využití) méně než euro denně!

Základ jsou ergonomie a trysky

Výrobou spa se zabývá řada firem. O tom, jak kvalitní hydromasáž bude, rozhodují:

  • ergonomicky tvarovaná sedadla pro správnou pozici těla
  • vhodné zapuštění trysek (optimální vzdálenost od těla, abychom je nezasedli)
  • správné rozmístění trysek
  • typ trysek

Někteří výrobci osazují stěny vířivek tryskami vodními a tryskami vzduchovými, jiní dávají přednost pouze vodním s možností přídavku určitého objemu vzduchu. Od čistě vzduchových trysek (pro bublání vody) se upouští, protože jsou energeticky náročné, hlučné, proud chladného vzduchu nemá léčebné účinky, zato nežádoucně snižuje teplotu vody a na těle nevytváří příjemný pocit.

Kvalitní spa má různé typy trysek: přímé, rotační (s nastavitelným poloměrem, tj. průtokem vody), trojúhelníkové, spirálové, pulzní, s regulovatelnou intenzitou a směrováním proudu vody atd.