Určitě doma najdete staré keramické květináče, které už nikdo nebude potřebovat. Zavěste je na barevné stužky a spolu s krmením z nich vytvořte stříšky pro ptačí dobroty. Ty nakoupíte v různých tvarech v obchodech pro chovatele. Zavěšené na větvičky stromů blízko okna vám umožní pozorovat cvrkot v zahradě.

Skoro nic nebudete potřebovat pro vytvoření pestrého závěsu pro potěchu ptáčků. Laskominy pro ptáky si můžete buď vytvořit z kokosového ořechu a loje se semínky, nebo prostě koupit. Nabídku obohatíte ptačím zobem a drobnými jablíčky. Vše zavěste na větvičky pomocí zeleného lýka a už jen čekejte, až přiletí první návštěvník.

Jednoduché ptačí krmítko vytvořte třeba ze skleněné zavařovací láhve. Tu zavěste na větev pomocí široké mašle. Mašlí také připevníte dřevěnou vařečku, a vytvoříte tak improvizované bidýlko. Semínka slunečnic pro ptáčky pak budou vždy v suchu.

Do proutěného věnce zapíchejte klasy sezamu a prosa a doplňte lojovými kolečky z obchodu. Doprostřed přivažte jablko se zapíchanými slunečnicovými semínky. Máte tak pestrou nabídku, ze které si vybere skoro každý host zahrady.

Krmítko se dá také vyrobit svázáním silnějších větví do tvaru domečku. Na ně pak už přivážete, co vás napadne, třeba kukuřičné nebo pšeničné klasy, jablko, nebo proso. Nezapomeňte přidat pár oříšků pro veverku.

Koupené krmítko ze dřeva můžete naplnit semínky, oříšky a prosem. Navíc můžete na rohy navázat koupené lojové koule v síťce. Tím významně rozšíříte nabídku třeba pro sýkorky. Místo koulí je možné zavěsit jen kousek lojové kůže.

Náš tip: Do truhlíku z březových polínek zapíchejte mezi větvičky tújí mini jablíčka na špejli, ptačí zob a pámelník. Klidně přidejte i další plody, které nasbíráte v lese nebo při procházce v parku. Odekorujte celek zápichy z březové kůry.

Postupovka: Na talířek napněte potravinářskou fólii, položte vykrajovátko na pečivo a protáhněte stužku na zavěšení. Naplňte zrním a semínky do poloviny a pak prolijte rozpuštěným lojem. Dejte do mrazáku zatuhnout. Pak dosypte po okraj a doplňte lůj. Opět nechte vychladnout a vytlačte pochoutku z formičky. Zavěste na strom a kochejte se dobrým pocitem.

Foto: Pleasurephoto.cz