Na dřevo bez benzínu a prodlužovačky - Husqvarna 436 Li

Štve vás vaše elektrická pila svou prodlužovačkou, která nedosáhne všude. Navíc ji nemůžete používat i v lese, kam chodíte na soušky? Tak si pořiďte buď klasickou motorovou (ale pak potřebujete benzín, olej, je těžká, příliš drahá...), nebo akumulátorovou. Husqvarna 436 Li Akumulátorový pohon tedy garantuje profesionální výkon s vynikajícím točivým momentem a plynulou regulací otáček, odpadá ale nutnost náročného startování a doplňování paliva. Výhodou je také provoz s minimálním hlukem, nízká úroveň vibrací a žádné emise. K životnímu prostředí ohleduplná absence přímých emisí má i další výhodu, pilu lze bez problémů používat v uzavřených prostorách.

Další prioritou pily je její ergonomie. Regulace výkonu je zcela intuitivní, a to i pro naprosté začátečníky, konstrukce pily podporuje přirozený pohyb a každému dává naprostou kontrolu nad každým úkonem. Pokud chcete s pilou pracovat, pouze stačí stisknout tlačítko. Velmi nízká hmotnost a přesné vyvážení pily zvyšují manévrovací schopnosti a současně snižují námahu při práci, která je tak maximálně efektivní. Lithium–iontová baterie nemá paměťový efekt a zaručuje dlouhou životnost. K napnutí řetězu nebo výměně lišty není potřeba používat žádné nářadí.

Doporučená prodejní cena akumulátorové pily Husqvarna 436 Li je 13 990 Kč.

Vyšší výkon a nižší hmotnost – Strunový vyžínač Stihl FSE 52

Oproti svému předchůdci FSE 41 vyniká tento model vyšším výkonem (500 W) a točivým momentem, nižší hmotností (2,2 kg) a několika inovacemi pro pohodlnější obsluhu a příjemnější práci. Vyžínač je vybaven snadno vyměnitelnou strunovou hlavou, na které je umístěn kryt na ochranu kmenů stromů a keřů. STIHL FSE 52 má při sekání v zátěži 6000 otáček za minutu se záběrem 30 centimetrů. Vzduch pro chlazení motoru je nasáván žebrováním v horní multifunkční rukojeti a veden nosnou trubkou dolů přes motor a odsávací lopatky ventilátoru.

Horní rukojeť s bezpečnostním spínačem lze bez použití nářadí pootočit o 90° a pracovní ústrojí sklopit o 45°. Délka stroje je seřiditelná v šesti stupních (v rozmezí 1140–1310 mm), zařízení na odlehčení tahu kabelu se stará o to, aby nechtěně nebyla vytažena zástrčka ze zásuvky.

Stihl FSE 52 je na českém trhu dostupný za cenu 1990 Kč.

Vyčistěte si okapy čističem Gardena

Čistič okapů Gardena umožňuje snadné čištění a uvolňování jinak obtížně dostupných okapů bez použití žebříku. Čistič, který je vyroben z vysoce kvalitního a odolného plastu, je na jednom konci osazen kartáčem a na druhém škrabkou, kterou se vyhrnou nečistoty. Kombinací obou nástrojů dochází k efektivní práci s optimálním výsledkem – okap se dočista vymete.

Centrálním kloubem lze na čističi nastavit ten nejvhodnější pracovní úhel. Na čistič okapů poskytuje Gardena záruční lhůtu 25 let. Doporučená prodejní cena Gardena čističe okapů je 520 Kč, s teleskopickou násadou combisystem (210-390 cm) je 1 290 Kč.

Bez drátů i s elektrickým hoblíkem – Bosch GHO 14,4 V-LI Professional

Bosch rozšiřuje svůj sortiment akumulátorového nářadí s lithium-iontovými akumulátory o dva výkonné a kompaktní hoblíky: GHO 14,4 V-LI Professional a GHO 18 V-LI Professional. První nástroj váží pouze 2,5 kg, druhý 2,6 kg, což znamená, že jsou nejlehčími hoblíky ve třídách 14,4 V a 18 V.

Oba akumulátorové hoblíky umožňují rychlou výměnu nožů na trhu díky nožům Woodrazor. Jejich robustní hliníková základová deska zaručuje vysokou přesnost. Je 82 mm široká a má tři V-drážky pro snadné a flexibilní hoblování hran. Oba nástroje mají navíc přesné a snadno čitelné plynulé nastavení hloubky záběru až 1,6 mm. Směr výfuku třísek lze nastavit buď vpravo, nebo vlevo, v závislosti na požadavcích během práce.

Akumulátorové hoblíky jsou poháněny vysoce výkonnými lithium-iontovými akumulátory o napětí 14,4 V nebo 18 V. Tyto baterie mají kapacitu 3 Ah a indikátor úrovně nabití, který lze kdykoli použít ke zjištění, kolik zbývá energie. Pokud je nutné baterii dobít, nabije se díky rychlé nabíječce do 70 procent za pouhých 15 minut, u druhého typu za 30 minut.

Doporučené maloobchodní ceny jsou 14 690 Kč za 14,4V verzi nástroje a 15 990 Kč za 18V verzi.