Z průzkumů vyplývá, že na jednoho člověka připadá v domácnosti denní spotřeba vody více než 100 litrů. Tuto vodu spotřebováváme na splachování toalety, mytí nádobí, auta a prádla nebo pro zalévání zahrady. Výraznou část (téměř polovina) spotřeby pitné vody lze ale nahradit užíváním vody dešťové.

Jaký je rozdíl mezi dešťovou a pitnou vodou

V první řadě není dešťová voda, která přichází do styku se střechou, úplně čistá. Na rozdíl od vody z kohoutku tedy není pitná, ale v domácnosti ji rozhodně můžeme dobře zužitkovat.

ČTĚTE TAKÉ:

Srážková voda je měkká, což se hodí všude tam, kde je voda ze studny nebo z městského vodovodu příliš tvrdá, nebo obsahuje vyšší podíl železa, manganu atd.

Na co můžeme dešťovou vodu využít?

Tradičně se dešťovka používá jako užitková voda pro zalévání zahrádky. V domácnosti ale může zastat mnohem více funkcí. Perfektně se hodí pro splachování toalety nebo na praní prádla. V obou těchto případech je velmi příhodná vysoká měkkost dešťové vody, která nezanáší potrubí, splachovací systém ani pračku vodním kamenem a navíc lépe rozpouští prací prostředky. Zde je patrná hned několikanásobná úspora – šetříme pitnou vodu, životní prostředí díky nižší spotřebě pracích prostředků i finance, jelikož měkká voda, která neusazuje vodní kámen, například prodlužuje životnost praček.

Bez problému můžeme dešťovou vodu využít i při úklidu. Kromě již zmiňovaného mytí aut ji můžete použít i při vytírání podlah v domě, při němž se opět spotřebovává poměrně dost vody.

Jak to udělat?

Při používání dešťové vody je možné výrazně ušetřit, bez prvotní investice se ale neobejdeme. V první řadě je nezbytné pořídit si zásobník na vodu. Tyto vodní nádrže se vyrábějí z různých materiálů (plast, ocel, beton a podobně) a lze je umístit do země nebo je ponechat na povrchu.

Nadzemní nádrže jsou obvykle levnější a i jejich údržba je snazší. Na druhou stranu jsou výrazně více ovlivněny okolními podmínkami, jako je kolísání teplot nebo světlo. I proto se většinou používají jen od jara do podzimu.

Naopak podzemní zásobníky je možné využívat celoročně díky jejich umístění do nezámrzné hloubky, kde si voda udržuje relativně stálou teplotu po celý rok. Nádrže umístěné pod zemí ještě vyžadují instalaci čerpadla.

Chceme-li využívat v domě dešťovou vodu, je třeba v něm také zřídit dvojí rozvody vody a kromě investice do nádrže musíme počítat s nákupem filtračního zařízení, čerpadel, řídicí jednotky, zapojením armatur a usazením nádrže.