Už z posledního pojmenování lze usuzovat na pestrobarevné květy bizarního vzhledu, kterými je po větší část roku prakticky poseta. Vyrážejí po skupinkách a tvoří je stopkaté 1,5 až 3 cm veliké zelenožluté kalíšky s červenožlutou ostruhou naspodu. Není divu, že někomu připomínají afrického papouška. Dužnatý stonek dorůstá výšky 30 až 90 cm a je střídavě obrůstán řapíkatými 5 až 22 cm dlouhými lístky vejčitoeliptického tvaru s vroubkovaným okrajem.

VŠECHNY KVĚTINY Z ENCYKLOPEDIE ROSTLIN NAJDETE ZDE

Netýkavky patří k velmi početnému rodu čítajícímu okolo tisícovky druhů rostlin pocházejících nejčastěji z výše položených oblastí tropů a subtropů, zejména afrického kontinentu. Rostou ve stínu větších stromů a kromě tvaru svého květenství se vyznačují podlouhlými vřetenovitými plody, které ve zralosti expanzivně praskají a vystřelují semena.

U nás se můžeme setkat například s volně rostoucí netýkavkou žláznatou a malokvětou, které byly původně pěstovány jako medonosné rostliny v zámeckých parcích, odkud se přenesly do volné přírody. Jejich pukavé plody se často stávají vítanou dětskou atrakcí, ekologové však tyto rostliny začínají pro jejich invazivní množení nenávidět.

Květenství

Z papouškovitých kvítků balzamíny se při dobré péči můžeme těšit od března až do listopadu.

Pěstování

Všechny netýkavky pěstované v domácím i venkovním prostředí vyžadují polo až zcela zastíněné stanoviště, dostatečnou vlhkost a pravidelný přísun živin. Venku bychom je měli rozmístit pod korunami keřů, doma poblíž větších rostlin nebo ve stínu záclonky. Ideální je umístění v blízkosti domácího vodotrysku nebo jiného zvlhčovače.

Vyhovuje jim humózní mírně kyselá půda s přídavkem rašeliny, která musí být trvale vlhká, ale ne přemokřená. Během vegetace hnojíme 1x za měsíc tekutými přípravky s vyšším obsahem dusíku a fosforu, které podpoří kvetení a růst listů. Po přesazení dáme přednost pomalu rozpustným tyčinkovým hnojivům, s nimiž vydržíme, dokud rostlina v novém květináči neprokoření.

Kvůli kompaktnějšímu vzhledu je vhodné zkracovat rostlině výhony a současně jí poskytnout oporu, aby se jí nepřelomil stonek. Balzamína může přezimovat při běžné pokojové teplotě, optimální je však 16 °C. Pak samozřejmě omezíme hnojení a snížíme zálivku, aby v misce nestála voda. Teplota by nikdy neměla klesnout pod 10 °C.

Zejména v zimním období si dejme pozor na mšice a preventivně omývejme listy. Při menším výskytu pomůže tabákový roztok, při větším třeba Neudorff nebo Pirimor 50 WG.

Množení

Množíme pomocí kořenových řízků, které odebereme v polodřevitých místech, zbavíme je většiny spodních listů a zapíchneme do vlhkého substrátu. Často ale stačí dát ustřižený vrchol výhonku do vázy, kde vyžene kořeny.