Její dlouhé dužnaté listy chráněné krátkými trny ve tvaru žraločích zubů vytvářejí husté trsy stromkovitě větvících se růžic na dřevnatícím stonku. Z úžlabí listů vyrůstají až 90 cm dlouhé, někdy rozvětvené lodyhy zakončené hrozny žlutých trubkovitě protáhlých květů, ale těch se dočkáme nejspíše jenom ve skleníkových podmínkách.

[VŠECHNY KVĚTINY Z ENCYKLOPEDIE ROSTLIN NAJDETE ZDE](http://www.dumazahrada.cz/specialy/encyklopedie-rostlin/ " VŠECHNY KVĚTINY Z ENCYKLOPEDIE ROSTLIN NAJDETE ZDE")

Aloe vera náleží k rodu zastoupenému více než 300 druhy vytrvalých stálezelených rostlin, které se vyznačují dužnatými růžicovitě uspořádanými listy s kožovitým povrchem a menšími trny. Pocházejí ze suchých biotopů Kapverdských ostrovů, Madagaskaru, Arabského poloostrova a Jižní Afriky, kde obývají jak nížiny, tak horské oblasti. Některé z těchto rostlin byly od starověku využívány jako léčivky, existují však i druhy, které jsou jedovaté.

Květenství

Od června až do listopadu, nejčastěji však na konci léta.

Vlastnosti

Z listů aloe vera se lisuje šťáva napomáhající léčbě chronické zácpy, nechutenství a nejrůznějších trávicích problémů. Neméně významný je gel obsažený v pletivech listů, který je využíván jak v lidovém léčitelství, tak ve farmacii. Je prokázáno, že výrazně urychluje léčení nejrůznějších kožních poranění a popálenin a pomáhá i při bodnutí nebo kousnutí hmyzem. Je hojně užíván i v kosmetickém průmyslu. Ostatní, někdy až zázračné vlastnosti, jako je schopnost vyléčit rakovinu nebo AIDS, nebyly vědecky prokázány.

Pěstování

Této rostlině nejvíce vyhovuje dobře větrané osluněné stanoviště, ale letní přemisťování do venkovních podmínek bychom měli dělat postupně, aby si zvykala na prudké paprsky. V létě potřebuje vydatnější zálivku a během sezony jednou za 14 dní hnojit běžným tekutým hnojivem pro domácí rostliny nebo speciálním hnojivem pro kaktusy a sukulenty, které aplikujeme vždy po dvou měsících.

Pokud hodláme využívat rostlinu k léčebným účelům, hnojení raději omezme. Aloe velmi dobře snáší řez, brzy znovu obrazí a po odstranění vrcholové růžice se začne větvit.

Přesazujeme ji do substrátu pro kaktusy a sukulenty, který si můžeme přímo zakoupit v doporučeném složení nebo namíchat ze dvou dílů běžného zahradního substrátu a jednoho dílu hrubšího písku či perlitu. Na dně květináče udělejme drenážní vrstvičku z kamínků nebo keramzitu, aby se tam nezdržovala voda.

Zejména během zimního období je tento sukulent náchylný na puklice a další červce, které likvidujeme s pomocí Mospilanu 20 SP nebo PukliStopu.

Množení

Odebíráním vrcholových růžic nebo dceřiných odnoží na přelomu jara a léta. Ty zakořeňují ve vlhkém substrátu pro kaktusy a sukulenty.