Osamělé stromy mívají symbolickou hodnotu. Čím jsou starší, tím jsou uctívanější. Někdy si dokonce vyslouží pamětní tabulku, která informuje o zajímavých událostech, jichž byl strom svědkem. Solitérní strom v přírodě vypadá noblesně, působí na nás majestátem téměř královským – čím starší, tím vznešenější.

Špička pryč

Je až překvapivé, kolik lidí je schopno vzít pilku a špičku stromové koruny prostě ufiknout. Špička stromu nám někde překáží, hází stín tam, kde se nám to vůbec nelíbí, nebo si pro své počínání vymyslíme jakýkoli jiný důvod. Dalším důvodem, který nás vede k uřezávání špiček jehličnanů, jsou Vánoce. Prostě potřebujeme stromeček do obývacího pokoje, tak si ho obstaráme tímto způsobem. Však ono nám to na zahradě doroste, ospravedlníme se.

Hlavu byste neusekli

Pokud se jedná o stromy, které jste sami vysázeli a s láskou piplali, tak je uřezávání jeho špičky skoro nepochopitelné. Snad se hodí příměr s domácím mazlíčkem, který je maličký a roztomiloučký, a pak najednou vyroste a začne nám doma překážet.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Stromový majestát

Torza, která zůstanou po stromech, narušují harmonii krajiny nebo jen zahrady, a jejich nedokonalost nás dráždí podobně jako zmrzačený člověk. To všechno se děje v myslích některých lidí zcela minimálně tak, že si toho skoro nevšimnou, u jiných to vyvolává intenzivní stísňující pocity. To platí nejen pro stromy bez špičky, ale i pro ty, které byly nějakým nešetrným způsobem zbaveny velkých větví.

Krása je důležitá

Stromy kolem nás čím dál více ztrácejí svou přirozenost. Pokud nám překáží v zahradě špička, je lepší porazit celý strom. Tím se zbavíme nepřirozeného paskvilu, a nejspíš tak uděláme naopak místo dřevinám rostoucím v jeho blízkosti. A jestli vám vadí, že stará hrušeň roste tak vysoko, že ji nemůžete očesat, tak snad raději nechejte plody opadat.