Tento měsíc toho musíme stihnout na zahrádce opravdu hodně, takže bude co dohánět.

V tomto měsíci si určitě přijde na své pilka a zahradnické nůžky. Určitě nás čeká průklest a mnohé i zmlazování jádrovin a bobulovin. Nevybírejme si však k tomu mrazivé dny, kdy nám nářadí přimrzá k rukám. Pro nás, ale hlavně pro ovocné stromy bude lépe počkat, až pominou větší mrazy a teploměr nebude dlouhodobě klesat pod minus 4 °C.

Konkrétně u rybízu je potřeba odstranit starší méně plodné větve, které poznáme podle tmavší kůry. Odstranění nemocných, vzájemně si překážejících a poškozených větví je samozřejmostí. Jednoleté výhony zbytečně nezkracujme, připravili bychom se o úrodu.

V tuto dobu také roubujeme angrešt a bude-li nám přát počasí, můžeme s tím začít již od počátku měsíce. Asi nejlepší způsob bude „na meruzalku“, což je vlastně zkrácená podnož, kterou nařízneme ostrým nožem do rozštěpu, vložíme do něj klínovitě seříznutý roub a místo ovážeme lýkem.

Višně, třešně a meruňky můžeme začít roubovat až od konce měsíce. V tomto případě bude nejvhodnější metodou kopulace neboli družení. To je nejjednodušší způsob roubování, kdy podnož i roub seřízneme šikmým řezem, obě části k sobě přiložíme a ovážeme lýkem.

Rozhodně bychom neměli zapomenout na oškrabání staré borky kartáčem a nabílení kmenů vápenným mlékem. Odstraněné zbytky staré kůry spálíme v kamnech nebo vyhodíme do popelnice, určitě v nich budou zárodky přezimujících škůdců.

V zeleninové zahradě je čas na výsev

V zeleninové zahrádce využijeme pěkného počasí k přípravě záhonů pro výsev kořenové zeleniny a cibule. Vysévat zeleninu můžeme ale i doma do misek, truhlíčků nebo rašelinových květináčů umístěných na parapetu. Chceme-li mít předpěstované zdatné sazenice rajčat nebo paprik, máme nejvyšší čas. Pokud nám zbude místo, můžeme přidat celer, salát nebo rané odrůdy košťálové zeleniny. Za příznivého počasí lze vysévat i venku pod fóliový kryt nebo do studeného pařeniště. Pro začátek to mohou být třeba ředkvičky, karotka nebo cibule sazečka pro nejranější sklizeň.

Za podpory svatého Petra už můžeme vysévat i na venkovní záhony zeleninu s delší dobou klíčivosti, jako je kořenová petržel nebo mrkev. Pro jistotu ještě záhonky přikryjeme chvojím, dneska nikdo nemůže vědět, jak to tam v nebi rozhodnou. Ať už to dopadne jakkoliv, měli bychom si ještě „posvítit“ na česnek. Přestože jeho pronikavé silice vyhánějí z těla bacily, je poměrně zranitelný. V této době má na něj spadeno například houbomilka česneková, které se zbavíme tím, že celý záhon přikryjeme bílou netkanou textilií a ponecháme ji zde až do dubna.

Za to, že jsme pilně pracovali, se musíme také odměnit. Zahrádka nám dosud nabízí čerstvou zeleninu v podobě růžičkové kapusty, špenátu nebo cibule sečky. Můžeme si ale také zobnout nějakého listu kadeřávku.

Foto: www.thinkstock.cz