Existuje mnoho hybridů africké fialky a široká paleta barev květů - od bílé přes růžovou, červenou, modrou a lila až po odstín fialové. Květy jsou jednoduché, poloplné nebo plné. Je jen na vás, kam svou fialku umístíte a jak se o ni budete starat. Podle toho se vám odmění překrásnými květy a ozdobí jakýkoli prostor vašeho bytu. Potěší vás v jídelně, pracovně, studentském pokoji i v ložnici. Zvolte jí květináč na míru a bude pokaždé úplně jiná!

Africká fialka je pokojová rostlina, která byla objevena na svazích Tanzanie a ve východní Africe. Odtud také pochází její název. Listy fialky jsou dužinaté, chlupaté a mají dlouhé, křehké stonky, které vytvářejí krásně kulatou růžici. Květy z ní vyrůstají v řídkých vidlanech. Rostlina dorůstá výšky 10 - 15 cm a průměru 38 cm i více. Existují i miniaturní formy, vhodné do malých nádob. Tyto odrůdy mívají průměr asi 15 cm. Ačkoli rostlina kvete vlastně celý rok, v období od listopadu do března vytváří zpravidla o něco méně květů.

Pozor na zálivku a přímé slunce!

Zalévejte rostlinu vždy do misky, nikoli na listy! Mohly by pak uhnívat. Také ale nesmí květináč úplně vyschnout. Všeho s mírou. Ani slunce nesnáší úplně přímé. Listy jsou pak flekaté a nevzhledné. Když se ale naučíte znát potřeby této květiny, budete mít krásně rozkvetlý byt po dlouhá léta!

Pleasurephoto.com