I pletí však patří k zahrádkářským povinnostem, tak zatněme zuby a s chutí do toho. Čím dříve s ním budeme hotovi, tím dříve se budeme moci věnovat té pravé zahrádce.

Pro tento měsíc jsou obvyklé dešťové srážky, často doprovázené mokrým sněhem. Počasí je však vrtkavé, a tak si pro případ delšího sucha raději připravíme hadici. Rašící stromy budou potřebovat vláhu.

Aby se voda zbytečně neodpařovala, nakypříme s ohledem na kořeny půdu okolo kmenů a upravíme ji jako lavor. Vzniklý kruh můžeme vyplnit mulčovací hmotou nebo proleželým kompostem.

Přichystáme si také hnojivo, které budeme aplikovat, až se objeví květní pupeny, či v jiné fázi vegetace podle pokynů výrobce.

Z kůlny vytáhneme také zahradnické nůžky, popřípadě menší pilku, protože počátkem rašení bude třeba provést řez u bujně rostoucích jádrovin a peckovin. Úplně na konec si necháme meruňky a broskvoně, ty se řežou až ve fázi růžového poupěte nebo na začátku květu.

Mysleme také na to, že nám s hřejivými slunečními paprsky vyrazí nejenom poupata, ale i kavalerie nových škůdců, ke kterým se připojí i četné choroby. Připravíme si hlavně prostředky na ochranu proti strupovitosti a padlí, roztoči rybízovému a antraknóze. Zahrajeme si při té příležitosti na lékaře a ošetříme mrazem způsobené klejotokové rány na kmenech peckovin. Ostrým štěpařským nožem odřízneme kryjící kůru ve tvaru elipsy a obnažené místo několikrát vytřeme octem zředěným vodou v poměru 1:1. Po zaschnutí zatřeme ránu štěpařským voskem nebo bílým latexem.

Vyséváme a vysazujeme

A teď honem mezi záhonky na zeleninové zahrádce. Jarní sluníčko doslova vytahuje ze země nové klíčky, tak nezmeškejme příležitost a dejme se do vysévání.

Počátkem měsíce to bude salát, později přijdou na řadu košťáloviny. Nezapomeneme také na červenou řepu, dřeňový hrách, letní salát, kopr, pažitku nebo ředkvičky, kterým se daří prakticky v každé roční době.

Do pařeniště zase vyséváme zelí pro letní sklizeň, pór, růžičkovou kapustu a kedlubny k předpěstování. Pod fóliové kryty nebo do skleníčků už můžeme v této době přesazovat rajčata nebo papriku.

Pamatujeme, že duben je také nejlepším obdobím pro výsadbu brambor. Pokud možno předklíčené hlízy ukládáme do 10 cm hlubokých a 60 cm vzdálených brázd přibližně 30 cm od sebe. Poté je z obou stran zahrneme zemí, aby nám nad nimi vznikl vyvýšený hrůbek. Zbystřit pozornost by v tuto dobu měli vyznavači léčivých bylin. Kdo si nepředpěstoval ze semínek vlastní rostlinky, má nejvyšší čas vyrazit do zahrádkářských prodejen a vybrat si nejlepší kusy, které může okamžitě sázet.

Jako odměnu za pravidelnou péči nám dubnová zahrádka nabídne ke sklizni reveň, chřest, zimní cibuli sečku, pažitku a koncem měsíce také rychlenou ředkvičku a salát.

V samém nadšení z rozpínajícího se jara však nezapomínáme, že zima je prevít a své vlády se jen tak nevzdá. Necháme proto v pohotovosti fóliové kryty a další ochranné pomůcky, mohou se nám kdykoliv hodit.

Foto: www.isifa.com