Její výběr proto závisí na celé řadě faktorů, jako jsou například rozloha sečené plochy, členitost terénu nebo způsob, jakým se nakládá s posekanou trávou.

Hlavním měřítkem při výběru sekačky by měla být velikost sečené plochy. Platí jednoduchá úměrnost: čím větší trávník, tím širší záběr sekání. Pokud je plocha trávníku střední až velká (tj. 800 - 1400 m²), je vhodné zakoupit sekačku s vlastním pohonem kol, který usnadňuje a zrychluje práci.

Během sekání totiž obsluha sekačky nachodí na každých 1000 m² zhruba dva kilometry. Vlastní pojezd oceníte i při členitém terénu plném nerovností. Pokud je ale plocha trávníku velmi malá (tj. do cca 100 m²), je vhodné zvážit například nákup ruční vřetenové sekačky na trávu.

V úvahu je třeba vzít také systém sekání, který závisí na frekvenci sekání a typu trávníku. Pokud chcete trávu sekat levně a rychle s cílem dosáhnout kvalitních výsledků, je ideální mulčování metodou BioClip. Pomocí tohoto systému se tráva poseká na malé částečky, které se vrátí na trávník jako přírodní zelené hnojivo. Trávník je díky mulčování rovněž odolnější vůči vysychání. Vyšší a hustší trávníky, kde vzniká mnoho posekané trávy, je oproti tomu lépe sekat metodou zadního výhozu či výhozu do strany. Pokud neradi hrabete, pořiďte si sekačku se sběrným košem.

Je samozřejmě možné pořídit si sekačku, která umožňuje sekat několika systémy najednou. Příkladem jsou sekačky Husqvarna LC - nejmodernější sekačky pro náročné zákazníky. Jsou určené pro majitele středně velkých až větších travnatých ploch o rozloze 800 až 1200 m². Řada sekaček s označením LC splňuje vysoké nároky na výkon, ergonomii a snadné používání. Vybrat si můžete sekačku se šířkou sekání 48 cm (Husqvarna LC 48 e) nebo 53 cm (Husqvarna LC 53 e, Husqvarna LC 53B e se spojkou brzdy žacího nože a Husqvarna LC 53E e s elektrickým startováním).

Více informací o jednotlivých typech sekaček Husqvarna LC naleznete zde.