Častějším stříháním docílíme hustějšího zavětvení, a tím pevnější stavby živého plotu. U stálezelených a jehličnatých rostlin je to dvakrát až třikrát za rok. Při stříhání dodržujeme pravidlo, že základna živého plotu je vždy širší než vršek, a to asi o 10 cm na jeden výškový metr. Pravidlo neplatí u habru, u něj můžeme tvarovat kolmou stěnu až do 2 m. Se stříháním živých plotů začínáme už od jeho nasázení, jedině tak můžeme docílit úzké, a přitom husté stěny bez řídkých míst. Častější zastřihávání živého plotu se vyplatí. Pokud stříháme jen jednou do roka, budeme se při zastřihávání potýkat se silnými letorosty, na které už náš plotostřih nemusí stačit. Pak musíme použít zahradnické nůžky nebo pilku, navíc ze silného letorostu vyroste zase silný výhon. Pokud stříháme častěji, vzniká více slabších výhonů, živý plot je hustší a snadněji se udržuje.

Škůdce měsíce

Molice skleníková svým vzhledem připomíná drobného bílého motýlka o velikosti 1,5 mm. Pochází z tropů a subtropů, u nás venku nepřezimuje, ovšem díky své schopnosti rychlé reprodukce ji můžeme během léta najít i na venkovních rostlinách, kam se rozšířila z rostlin námi přezimovaných. Všechna stádia tohoto škůdce škodí sáním na spodní straně listu a vylučováním medovice, listy jsou potom lepkavé a následně na nich roste čerň, což našim rostlinám krásu nepřidá. Nebezpečí tkví i v přenosu virů. Ochrana proti tomuto škůdci není jednoduchá, neboť je rezistentní vůči mnoha přípravkům, důležitý je včasný zásah, silně napadené rostliny raději odstraníme a ostatní porost ošetříme vhodným přípravkem, např. Mospilan 20 SP, lze využít i biologickou ochranu, a to přípravek Biolaagens - EF. Při použití chemického přípravku je důležitá opakovaná ochrana, neboť jeden postřik nikdy nestačí.

Nezapomeňte

  • Příchod prvních velmi teplých dnů zvyšuje nároky rostlin na vláhu. Pokud zaléváme, je lepší zalévat ráno nebo navečer a vždy vydatně, aby se voda dostala až ke kořenům rostlin. K lepšímu hospodaření s vodou napomůže pravidelné okopávání a kypření půdy. Přeruší se tím nejen kapiláry, kterými vzlíná voda, ale rostliny díky pravidelnému okopávání mají bohatší kořenový systém, a tak snadněji zachytí sebemenší množství vody.
  • V červnu můžeme vyndat zatahující cibuloviny ze země, dřív než nám zcela nadzemní části zmizí. Pokud cibuloviny ze země nevytahujeme, odstraníme ručně listy nebo je odstřihneme nůžkami u země. Pokud máme cibuloviny vysázeny mezi trvalkami, které je přerostly, a schovaly tak ošklivé listy, není třeba s tím nic dělat.
  • Vyséváme dvouletky, jako jsou macešky, sedmikrásky, pomněnky, hvozdík vousatý, zvonek prostřední. Vysévat je můžeme buď volně do půdy, nebo do truhlíku. Při výsevu je důležité udržet substrát nebo půdu až do objevení děložních lístků stejnoměrně vlhkou. Klíčící semínka jsou velmi citlivá na přesušení.
  • Trávník pravidelně sekáme, intenzita sekání se řídí podle růstu trávy, zpravidla je to tak jednou týdně. Pro udržení kvalitního trávníku ale jenom sekání nestačí, proto jednou měsíčně trávník přihnojíme a v případě nedostatku vláhy i zalijeme.
  • V této době bude substrát již u balkonových rostlin dostatečně prokořenělý a živiny z něj vyčerpané. Pokud chceme mít truhlíky plné svěžích a bohatě kvetoucích rostlin, začneme s pravidelným přihnojováním. Intenzitu přihnojování a množství daného hnojiva aplikujeme vždy podle návodu.