Všichni, kdo mají doma květiny v květináčích a truhlících, to znají – před plánovaným dlouhodobým odjezdem mimo domov je potřeba někoho požádat o pomoc se zaléváním. Nezbytné je to zejména v létě, kdy se díky vysokým teplotám půda vysouší velmi rychle.

Gardena zavlažování o dovolené je systém, který umožňuje automatickou kapkovou závlahu až pro 36 rostlin v květináčích. Celá souprava se skládá z čerpadla, transformátoru, kapkových rozdělovačů, zásobníku na 9 litrů vody, rozdělovací hadice o délce 9 metrů a celkem 30 metrů kapacích hadic.

Jak zavlažování funguje? Před odjezdem na dovolenou je potřeba ke každému z květináčů nebo truhlíků s květinami jednoduše, pomocí dodávaných držáků, připevnit hadičky, ze kterých kape voda. Je na každém pěstiteli, kolik zavlažovacích vývodů použije. Nezbytné je také umístit všechny květináče tak, aby byly v dosahu hadiček. Celý systém hadiček se následně připevní na malé nízkonapěťové čerpadlo s filtrem na nečistoty, které se umístí do nádoby s vodou. Čerpadlo je napojené na elektrickou síť přes transformátor nízkého napětí, který převádí elektřinu z 220 V na bezpečných 14 V. Transformátor je současně vybavený časovým spínačem, který jednou za den zapne na minutu čerpadlo, a to po tuto dobu zalévá. Objem výdeje vody u květin je volitelný, podle typu použitého kapkového rozdělovače se jedná o 15 ml za minutu, 30 ml za minutu nebo 60 ml za minutu.

Více informací na www.gardena.cz.