Času prázdnin se někdy také říká okurková sezona. Mezi veřejností se tento termín vžil jako symbol období, kdy všechno funguje jenom napůl, obchody a správní instituce omezují otevírací dobu, ve městech často kolabuje veřejná doprava. Jinak tento čas ovšem prožívají zemědělci a drobní pěstitelé, u nichž okurková sezona představuje pravé žně. Drobné nakládačky, které nesmí přezrát, putují nejenom do konzerváren, ale i přímo ke spotřebitelům. Objevují se skoro na všech stáncích, a co je nejdůležitější, jejich cena rapidně klesá. Na mnohých chalupách a chatách se proto oprašují zavařovací hrnce a přičinlivé hospodyňky prožívají okurkovou sezonu v kuchyni.

NEMÁTE OKUREK DOST? TAK ZKUSTE JEŠTĚ TYHLE RECEPTY NA ZAVAŘOVÁNÍ:

Sklepy a komory se postupně plní zavařovacími lahvemi a mlsné jazýčky se už nemohou dočkat sychravého počasí, nejlépe Vánoc, kdy si budou moci na dobře uležených nakládačkách pochutnat. Co by to však bylo za kulináře, kdyby neokusil plody své práce bezprostředně po jejím dokončení, nebo alespoň v průběhu několika dnů? A protože v gastronomii není nic nemožné, může se nám toto přání velice snadno vyplnit, když si je sami naložíme.

Co jsou rychlokvašky

Jak už sám název napovídá, jedná se o okurky konzervované prostřednictvím mikroorganismů během tzv. mléčného kvašení, které jsou za pár týdnů nebo i dnů připraveny ke konzumaci. A ty úplně „nej nejrychlokvašenější“ se dají baštit dokonce za pouhý den.

Návody:

Nejprve si připravíme všechny ingredience – těmi jsou samozřejmě okurky a dále sůl, pepř, nové koření, hřebíček, ocet, cibule, kopr a estragon. Každý by si měl do rychlokvašek přidat to, co mu chutná, a tak můžeme v ingrediencích najít i list z vinného hroznu či z dubu, cukr i jiné sladidlo nebo křen. Při výběru nakládaček se snažme vybrat přiměřeně veliké mezi 10 až 15 cm a hlavně nezapomeňme, že musí být důkladně očištěné. Z celé řady receptů vám nabízíme jeden starší a pečlivě rozpracovaný, který pochází z knihy D. Lánské Z lesa i ze zahrady od jara do zimy.


Nakládané okurky podle Pomiana

Potřebujeme: 5 kg okurek nakládaček, hrst dubových listů, 5 snítek petrželky, 5 snítek estragonu, 1 lžíci celého pepře, hrst kopru (květenství), 1 paličku česneku, vinné listy, 0,5 kg soli a 8 l vody.

Velkou nádobu o obsahu 15 l vyložíme na dně dubovými listy, pak dáme vrstvu okurek, přidáme petrželku, estragon, trochu pepře, 2 až 3 stroužky česneku (českého), kopr a vinné listy. Pak přidáme novou vrstvu okurek, bylinky, koření, česnek a vinné listy, až je zásoba okurek vyčerpána. V 8 l vody rozpustíme za tepla sůl. Vychladlým solným nálevem přelijeme navrstvené okurky tak, aby byly všechny ponořeny. Přikryjeme čistým prkénkem a zatížíme omytým kamenem. Tyto rychlokvašky budou hotové za 9 dní a v chladu nám vydrží až dva měsíce.

Další – poněkud stručnější návod jsme objevili v internetovém receptáři, kam ho poslala paní Jiřina Blažejová z Luk. Zaujal nás především nezvykle krátkou dobou kvašení, takže to po ní můžete vyzkoušet.

Rychlé rychlokvašky

Potřebujeme: 1 l octa, 20 dkg soli, 70 tablet sladidla, pepř, nové koření a hřebíček.

Okurky propícháme, naskládáme do sklenice (čtyřlitrové), proložíme koprem a zalijeme horkým nálevem s kořením.

Za 24 hodin můžeme rychlokvašky jíst. Chutnají jako znojemské okurky.