Občas nám tam dokonce bude dobře, protože červencová vedra ani vydatné lijáky nejsou právě příjemné. Dlouho se tam však nezdržujme, protože do dovolené už moc času nezbývá, a my toho musíme na zahrádce stihnout opravdu hodně.

V ovocné zahrádce se máme na co těšit. Právě začíná sklizeň bobulového ovoce, a tak budeme mít plné bandasky angreštu, rybízu a malin. Všechno určitě nestačíme zbaštit, a proto si raději připravme zavařovací náčiní a odšťavňovač.

Po sklizni nezapomeňme keříky prořezat. Bude třeba vyřezat staré větve rybízu a angreštu a také odplozené pruty maliníku. Podle počasí přijdou na řadu i třešně, višně, meruňky a rané švestky. Jakmile je sklidíme, pustíme se do ošetřování stromů, abychom se vyhnuli nebezpečí klejotoků.

Jablka potřebují sílu

Podívejme se také na násadu jablek. Zejména mladé stromky mívají plodů víc, než zvládnou uživit, a pak je třeba udělat probírku. Ze zdravých spadaných plodů můžeme udělat kompot, ostatní zlikvidujeme.

Nezapomínejme ani na chemickou ochranu proti škůdcům, zvláště obaleči jabloňovému. Při větším výskytu provedeme postřik doporučeným insekticidem. V tuto dobu provádíme rovněž postřiky proti houbovitým chorobám.

Škody na dozrávajícím ovoci mohou způsobit také vosy. Abychom předešli jejich přemnožení, rozvěsíme na větve lapače. Ty si buď můžeme koupit, nebo nahradit petlahví, kterou asi do jedné čtvrtiny naplníme pivem či sladkou šťávou.

Odplozené keříky jahod, které si chceme ponechat na příští rok, okopeme a přihnojíme Cereritem či jiným doporučeným hnojivem. V tuto dobu také můžeme založit novou výsadbu jahod.

Zkušenější zahrádkáři asi vědí, že od druhé poloviny července nastává nejvhodnější doba k letnímu očkování podnoží. Těm ani nemusíme připomínat, že 14 dní před očkováním je třeba odříznout do výšky 20 až 25 cm postranní obrost.

Sázíme pozdní zeleninu

V zeleninové zahrádce musíme mít v tuto dobu oči na stopkách, abychom nic nepromeškali. Každý druh zeleniny má přesně načasovaný kalendář, a když ho „prošvihneme“, nebudeme ho moci do příchodu zimy sklidit, nebo nám naopak zhořkne v ústech.

Například brokolici sklízíme v okamžiku, kdy už má dobře vytvořená jednotlivá poupata, ale celá růžice je dosud pevně uzavřena. Při rozvinutém květenství ztrácí velmi rychle na kvalitě.

Hlídat si musíme také zelený hrášek. Jeho semena musíme sklidit, jakmile dosáhnou konečné velikosti a jsou ještě měkká. Sledujeme také pažitku, aby nám nevykvetla. Po každém hlubším řezu ji však musíme důkladně zalít a prohnojit kompostem nebo dávkou tekutého organického hnojiva.

Přihnojovat bude třeba i ostatní druhy zeleniny. Například růžičková kapusta vytvoří dobře vyvinuté růžičky jen za předpokladu, že bude v tuto dobu dostatečně zalévána a hnojena dusíkatými hnojivy.

Tyčkovým rajčatům musíme koncem měsíce začít vylamovat postranní výhonky, aby se dobře vyvinuly a do skončení vegetační sezony stačily dozrát.

Nezapomeňme také, že je třeba dokončit výsadbu pozdních kedluben, květáku, póru a hlávkové kapusty. Také sazenice červené řepy musíme vysadit do poloviny měsíce.

Přesný kalendář má i výsev. Na začátku července přijdou na záhony semínka černé ředkve a vodnice, v polovině měsíce čínské zelí a od konce července do poloviny srpna špenát pro pozdní sklizeň. Dejme si pozor na škůdce, kteří mohou naše úsilí zmařit. Zeleninové záhony bývají během teplých letních dnů napadány housenkami a mšicemi, které je třeba zavčas zlikvidovat pomocí doporučeného přípravku.