Pokud nemáme sílu pouštět se do stavby altánu nebo pergoly, nevadí. K vytvoření odpočinkového koutu potřebujeme jen klidné místo, stín, rovnou plochu a nejlépe poblíž i vodu. Nemáte-li na zahradě ještě vzrostlé keře, vytvoříme intimní kout kombinací paravánů, rohoží a vysokých rostlin v kontejnerech. V těch nabízejí v prodejních zahradách i vysoké keře, listnáče i jehličnany. Přesazovat se tak dají kdykoliv, i když je to nejvhodnější na podzim. Přes léto mohou být v zahradě v kontejnerech a zastiňovat vybrané místo.

Ušlechtilé materiály zahradě sluší

Polohovací lehátko s lamelami poskytuje kvalitní odpočinek a nabízí pohodlí jako polohovací postel. Čím má více poloh, tím lepší relaxace; důležité je, aby se daly zvednout nohy a podložit krční páteř. Lehátka mívají pojezd, jsou proto lehce přemístitelná. Můžeme mít například lehátko s hliníkovou konstrukcí kombinované s ratanem nebo teakem. Potahy s nemačkavou a nešpinivou úpravou odolávající vlhku i vodě, jejich údržba tak skoro odpadá stejně jako údržba umělého ratanu. Teakové části nábytku pouze před sezonou přetřeme speciálním teakovým olejem.

Relaxace v zahradě na úrovni

Odpočinek prohlubuje vnímání klidu zahrady všemi smysly – vedle lehátka by proto měla příjemně vonět nějaká květina, nad hlavou jemně šustit listí a ideálně zurčet fontána, vedle které může být keramický solitér, kamenný objekt nebo dřevěná socha. A aby ani hmat nepřišel zkrátka, na nohy a břicho si můžeme naskládat sluncem vyhřáté oblázky.

DALŠÍ NÁPADY, JAK SI VYLEPŠIT ZAHRADU:

Co potřebujeme k vytvoření odpočinkového koutku v zahradě

  • Co nejpohodlnější ergonomické lehátko nebo zahradní lůžko.
  • K zastínění velký slunečník, sluneční plachtu, paraván.
  • Zvuk tekoucí vody, která prohlubuje relaxaci. Stačí miniaturní fontána.

TIP

Nikdy zahradní lehátko ani lůžko nekupujme bez vyzkoušení! Někdy mají zásadní závadu – jsou příliš úzká, područky jsou příliš u sebe, a tak si nelze položit paže přirozeně. Výborná jsou jednoduchá lehátka, na kterých se po usednutí zhoupneme dozadu. Tím se nohy dostanou do úrovně srdce, což navodí pocit pohodlí a uvolnění svalů i páteře. V lehátku se velmi rychle usne...

Zahradní obývák

Poblíž domu vybudujeme zahradní „obývací pokoj“ pro každodenní pobyt rodiny i pro větší společnost přátel. U velkého stolu pod slunečníkem se dobře jí, na dlouhé sezení to může být únavné. Proto přichystáme zahradní pohovky, sedací polstrovanou houpačku a také třeba hamak tak, aby si každý mohl vybrat, kam složí tělo. Zahrada je s různorodým nábytkem pestrá a dynamická, ale i přívětivá: každému hostovi nabídne odpočinek podle jeho gusta.