Základem správné péče o trávník je jeho pravidelné sečení. To zamezuje růstu bočních výhonků, nových listů a oddenků a potlačuje růst divokých rostlin (plevele). Díky němu především dochází k dnes tak velmi žádanému zhoustnutí trávníku. Optimální výška sečení činí 3,5 až 5 cm (ve stínu nesmí být nižší než 5 cm!). Pokud budou traviny sečeny na výšku menší, než je přípustný rozsah, travnatá plocha prořídne. Během období horka ponechejte trávu delší (cca 5 cm) a posekejte ji teprve za chladnějšího počasí.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ O TRÁVNÍCÍCH:

První rada – nesekejte sekačkou. Sekejte kosou. Je pravda, že s kosou na anglický trávník asi nepůjdete, ale vysoká tráva s ní jde lépe. Navíc to má i další výhody – je to velmi zdravý pohyb, který pomůže vašemu tělu. Dále krmná tráva zpod kosy je jednoznačně lepší než rozžvýkaná ze sekačky a kosa navíc neničí trávník. Zatímco těžké břity sekaček narušují travní stébla velmi nízko a prakticky je neuseknou, ale užvýknou, dobře nabroušená kosa trávu podetne a navíc i svým tvarem odtáhne pryč a správně položí. Stovky let praxe jsou prostě vidět.

Druhá rada – při sekání sekačkou, pokud je tráva příliš vysoká, zkracujte trávník na požadovanou výšku postupně, nikdy ne naráz. Vysoký „dovolenkový trávník“ sekejte na vícekrát, nejprve při nejvyšší poloze sečení a až poté na nižší stupeň. Vytrhávejte plevel, vylepšujte poškozená místa v trávníku a na konci léta proveďte v případě potřeby dodatečný výsev, aby tráva mohla během teplého podzimu ještě vyrůst.

V závislosti na dané oblasti, stavu trávníku, počasí a dalších faktorech se trávník seče v rámci vegetační doby od poloviny dubna do konce října zpravidla 20 až 25krát, tedy téměř každý týden. S pravidelně ostřenými noži bude vzhled posečené plochy hezčí a sečení bude snazší.

Zavlažování

Trávu tvoří z 80 % voda. Spotřeba vody je závislá na teplotě půdy trávníku. Při zavlažování dbejte na následující pravidla: raději více než méně; raději méně často s vyššími dávkami vody než častěji a krátce. V létě je vhodné trávník pravidelně zalévat až ke kořínkům. Zalévejte jej maximálně dvakrát týdně, nejlépe pouze jedenkrát týdně, ale o to intenzivněji (cca 20 litrů / m²). Menší dávky vody v častých intervalech trávník ničí. Provádějte průběžně mulčování nebo trávník přihnojujte pomocí hnojiv určených pro letní období.

Mulčování

Sama tráva představuje vynikající hnojivo. Pravidelným sečením pomocí mulčovací sekačky zůstane posečená tráva ležet na ploše, rozloží se a slouží jako cenná zásobárna organických živin. Je však nezbytné, aby posečená tráva byla dobře rozmělněna a rozptýlena. Dusík v ní obsažený rychle mineralizuje a je díky působení rostliny opětovně využit.