Už rostou! Co že to roste? Přece houby! A kde? Tato zpráva se šíří mezi českými houbaři přímo lavinovitě. Český houbařský národ vyráží do lesů! Hlavní houbařská sezona začíná v našich podmínkách v červenci, pokračuje v srpnu a končí v září až říjnu.

Jak asi většina z vás ví, houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém počasí. Jedna bouřka po delším období sucha ale houbám nestačí. Růst může zastavit povětrné počasí nebo velké teplotní výkyvy.

Pokud nemáte svá osvědčená místa, kde vždy něco najdete, zkuste se zaměřit na slunná, před větrem chráněná místa. Houby najdete spíše na okraji lesů, na mýtinách, v prosvětlených listnatých nebo smíšených lesích, mlázích, ale i loukách a zahradách.

V HOUBAŘSKÉM SPECIÁLU JSME UŽ PSALI:

ALIGN:LEFT Když udeří letní vedra a vaše touha po houbách trvá, vyhledejte místa spíše zastíněná, severní svahy lesů a údolí řek a potoků. K vytvoření plodnice je potřeba podle druhu houby 2-10 dní. Velký hřib vyroste za několik dní.

Mnohé druhy hub rostou převážně ve vysokém lese, jiné preferují mlází. Můžete zjistit, že v určité době se objevují plodnice některých druhů. Jiné druhy se neukážou po několik let, ale pak náhle na starém stanovišti opět vyrostou.

Jak většina z vás ví, řada hub je vázána na stromy a podle nich se můžete dobře při sběru orientovat. O tom jsme psali v minulém článku.

Další článek vám prozradí, ve kterých krajích najdete jaké houby.