Co přežije týden naší nepřítomnosti?

V éře samozavlažovacích květináčů leccos. Květiny v nich vydrží, takže už je jen otázkou, co se stane s vegetací na záhonech. Možná se pustíme nadšeně do pěstování zeleniny, ta ovšem chce trvalou péči. Pravděpodobně nebudeme pěstovat kedlubny ani růžičkovou kapustu, které jsou náročné na zálivku. Zaměříme se na ovoce: v klidu můžeme nechat růst maliny, ostružiny, borůvky, černý i červený rybíz.

A květiny? Máme-li na zahradě potůček nebo rybníček, osázíme mokré břehy a je vystaráno. Využijeme i vodní rostliny jako lekníny. Osazení zbytku zahrady si ale musíme dobře rozmyslet.

Trávník všude neprospívá. Čím ho nahradit?

Začneme od trávníku: máme-li zahradu na sluncem exponovaném místě a nemůžeme trávník přes týden kropit, asi nebude tak zelený a hustý, jak by měl být. V extrémních případech rezignujeme na velkoplošný trávník, necháme si jen menší kousek u domu ve stínu a na slunci vybudujeme kus suché zahrady (kameny, suchý potok, oblázky a mezi nimi rozchodníky), vyzkoušíme i suché skalky či zídky, kde poroste dobře například mavuň červená.

O zahradničení si můžete také přečíst:

Raději pelargonie než petúnie

Petúnie potřebují v době květu hojnou zálivku, u pelargonií se však doporučuje občas nechat substrát proschnout, zálivka má být jen středně vydatná. Muškát nesnáší zamokřenou, nevysychající půdu; truhlíky nebo květináče nemají být proto příliš velké.

Květiny milující sucho

Na záhonech s polostínem lze vyzkoušet všelichu, která je na zálivku nenáročná, přílišné vyschnutí kořenů jí ale škodí. Výborně snese sucho astra nebo brutnák, perovskie či denivka. Za sušší slunná stanoviště bude vděčný yzop, řebříček, málo známý robustní Dasylirion z pouští Mexika a více známá juka. A také kosatce. Zkusit to na slunných zídkách můžeme i s méně náročnými kaktusy. A která popínavka miluje suchou půdu a slunce? Je to krásný mohutný trubač.

Ozdobné tlustice a trávy

Rostliny s tlustými dužnatými listy a vodu zadržujícími listy přežijí i období sucha. Takové jsou netřesky nebo tlustice. Také suchomilné trávy přežijí a dělají jako vysoký solitér velkou parádu.