Je teplo a vlhko. Houbařská sezona začíná!

Houby
Zvětšit fotografii

Autor:

Je to tady! Ta pravá houbařská sezona začala. Teď už nemusíte být odborníci na rozpoznávání hub. Teď už najdete i hřiby.

Je červenec, který nám přinesl pekelné vedro i spousty vody. Jenže kombinace tepla a vody znamená, že v lesích a na loukách vykukují hlavičky hub a my můžeme vyrazit s košíky a nožíky. Jestli bude úlovek dobrý, to vám nezaručíme. Zato vám řekneme základní desatero, kterého byste se měli držet:

Co s sebou:

Košík. Do igelitky houby nepatří, protože zapařené plodnice jsou nebezpečné. Pak s sebou vezměte nožík, abyste mohli houbu očistit a zjistit na místě, zda není prožraná, nebo jedovatá.

Hřib kovář
Hřib kovář. Už dnes ho můžete najít.

Autor:

Co na sebe:

Dlouhé nohavice i rukávy. Klíšťata jsou prevíti (jak se jim bránit, jsme vám říkali ve zvláštním článku) a schované kořeny a větve také. Navíc jsou v lese komáři. Takže se pořádně nastříkejte sprejem proti nim. Na nohy pak pevné boty. V sandálech si říkáte o zaražený klacek pod nehet.

Co sbírat:

Sbírejte houby, které znáte. Pokud nejste zkušení houbaři, nedělejte ze sebe machry. Nevyplatí se to. Nesbírejte příliš mladé houby, až na plně vyvinutých poznáte, co je to skutečně za houbu.

Co nesbírat:

Nesbírejte samozřejmě jedovaté houby, ale také přestárlé a plesnivé. Ty mohou být velmi nepříjemné pro váš žaludek.

Jak se chovat:

Tiše. Sice se říká, že někdo „řve jako na lesy“, ale to je chyba. Na lesy se neřve. Naopak. V lese se máte chovat tiše, žijí tu totiž zvířata, pro něž je les domovem, a vy jste u nich na návštěvě. Tak se tak chovejte.

Co nedělat:

Holubinka trávozelená
V parcích můžete najít už dnes holubinku trávozelenou. Bohužel si tuto jedlou holubinku lidé často pletou s jinými nejedlými holubinkami, jako třeba holubinkou sesterskou.

Autor:

Neničte lesní porost. Nepřelézejte ploty lesních školek. Neničte nejedlé houby. Houby, které nesbíráte, nechte na místě. Nezajíždějte do lesa autem. Nesbírejte víc hub, než spotřebujete.

Jak čistit:

Sebranou houbu hned očistěte, aby neušpinila ostatní. Doma pak houbu ještě jednou očistěte před vařením. Pokud si nejste jisti jedlostí houby, žádnou část neodřezávejte. Jen z komplexní rostliny se dá vyčíst, co je to za druh.

Houby neohřívejte

Když už jednou houby uvaříte, nedávejte smaženici do lednice na druhý den. Koledujete si o otravu.

Houby sušte a zamrazte

Skladování hub je dvojí – sušením a následným skladováním ve skleněné lahvi (na dlouhodobé skladování se papírové sáčky nehodí) nebo zamražením. Mrazit můžete jak čerstvé, tak i lehce podušené.

Nejezte houby, které neznáte

Pokud houbu neznáte, raději ji nejezte. Nespoléhejte se na sousedy a známé a jejich nakrájené houby. Když vás otráví, budete ležet v nemocnici vy.

Tím, co roste, kde, jak moc a co pak s houbami, se teď budeme zabývat víc a víc. Bude toho velký seriál.

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Zahrada
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

houbyhoubahoubaření

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,zahrada.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: rekonstrukce koupelny a WC, Rekonstrukce bytu, nová koupelna a WC, Rekonstrukce bezbariérová koupelny.