Na rozdíl od ní však dosahují průměru 7 cm a tyčí se nad zemí v přibližně devadesáticentimetrové výšce. Nese je větvená lodyha s široce kopinatými listy, z obou stran porostlými drsnými chloupky.

Třapatky patří k menšímu rodu čítajícímu asi 20 druhů jedno nebo dvouletých, ale i vytrvalých rostlin s krátkými oddenky, které pocházejí ze světlých lesů a vlhkých luk Severní Ameriky. Vyznačují se střapatými květy složenými z mnoha protáhlých jazýčkovitě tvarovaných okvětních lístků, v jejichž středu je nápadný tmavý terč kuželovitého tvaru.

Mnohé z těchto rostlin, jako například třapatka nachová (Echinacea purpurea), obsahují léčivé látky a využívají se ve farmacii i v lidovém léčitelství. V zahradách se proto pěstují jako léčivky i okrasné rostliny dodávající záhonům pocit klidu a uvolnění. K nim patří i naše střapatka lesklá, která roste ve své domovině jako vytrvalá rostlina, u nás se však vzhledem k rozdílným klimatickým podmínkám pěstuje jako letnička.

Květenství

V našich podmínkách dokážou střapatky kvést od června až do října.

O dalších rostlinách se dočtete zde:

Vlastnosti

Třapatky patří k medonosným rostlinám, které si mimořádně oblíbili čmeláci.

Pěstování

Rudbekie potřebují slunné nebo mírně zastíněné stanoviště s dobře propustnou a na živiny bohatou půdou. Ve smíšených záhonech budou hezky působit například ve společenství oměje nebo stračky. (Pozor, v úrodných půdách se mohou chovat jako invazní rostliny.)

Na závlahu nejsou kromě počátečního období náročné, konkrétně naše Rudbeckia fulgida je velmi tolerantní k suchu.

Množení

Jarním výsevem pod sklo, kde je přibližná teplota mezi 16-18 °C. Na otevřený záhon přesazujeme vyjednocené rostlinky v druhé polovině května.

Choroby a škůdci

Zejména na mladé rostliny mají zálusk slimáci, pozor si dejme také na mšice.