Máte zahradní bambusový stolek nebo křesílko? Koupili jste bambusové květináče a truhlíky? Nebo vám krása bambusu učarovala tak, že uvažujete o originální bambusové stavbě – pergole, chatce či altánu? Pokud jste příznivci tohoto krásného materiálu, měli byste vědět, že není bezúdržbový. Ale péče o něj není složitá. Stačí ho občas opatřit vhodným nátěrem a jeho životnost se prodlouží a bude vypadat jako nový.

Slunce, rosa, déšť a mráz bambusy ničí

Bambus stejně jako jiné dřevo podléhá venkovním vlivům – vysychá a šedne vlivem slunečních paprsků, bez ošetření vystavený dešťům se na něm mohou objevit černé tečky – plíseň. Postupem doby ve vlhku pak černá, ztrácí typickou lesklou žlutohnědou barvu. Může ale zůstat jako nový, když mu dopřejeme kvalitní nátěr vhodný na exteriérový bambus. Chybou by bylo ale bambus natřít nějakým bezbarvým lakem – ten by zamezil rozpínání stvolů pod ním a bambus by vlivem střídání teplot venku popraskal.

Olej si s bambusem rozumí

Zásadou je jít na bambusové stavby i nábytek a doplňky s nátěrem na bázi oleje. Olej bambusové dřevo napustí a dá mu jemně opalizující lesk. Bambus vypadá přirozeně, polomatný nátěr je nenápadný. Důležité je, že se vyrovnají nerovnosti povrchu stvolů, uhladí se jejich povrch, takže se nám potom bude bambus dobře udržovat (stačí jen občas přetřít vlhkým hadříkem).

Nátěry na bázi přírodního oleje mohou být bezbarvé, anebo můžeme bambusové stavby a nábytek tónovat. Důležité je, aby obsahovaly filtr proti UV paprskům, a zamezovaly tak vyšisování bambusu na slunci. Olejové nátěry regulují vlhkost uvnitř bambusové hmoty; tím se omezuje bobtnání a smršťování bambusu vlivem sucha a vlhka - a tedy jeho namáhání a degradace. Za tři roky by se měl nátěr v jedné vrstvě obnovit.

TIP: Použít můžeme ideálně speciální ochranný olej na bambus Osmo s UV clonou. Použití olejů na dřevo (například Carver) bychom měli zkonzultovat s prodejcem. Kvalitní oleje WOCA na bambus jsou vhodnější k ošetření interiérového bambusu - podlah a nábytku

Záruka úspěchu: kvalitní štětec a pečlivá práce

Pořídíme si kvalitní a ne moc hustý štětec. Vzhledem k nerovnostem bambusu a obloukům jeho stvolů budeme potřebovat pracovat s citem, nabírat si na štětec malé množství olejového nátěru, který musíme do všech skulin a mezi oblouky bambusu dokonale zapracovat, natřít každičké místo. Proto tedy řidší, kvalitní štětec. S ním se nám bude pracovat dobře a navíc bude viditelný i výsledek – nátěr dlouho vydrží v dobré kvalitě.